Vrouw verzorgt zwangere buik met zwangerschapsstriemen en striae

Het kan best een aanslag op je lichaam zijn om zwanger te zijn. Tijdens de zwangerschap groeit je buik zo snel dat je zwangerschapsstriemen (striae) kan ontwikkelen. Waarom gebeurt dit, en kan je striae voorkomen?

Wat zijn zwangerschapsstriemen?

Zwangerschapsstriemen zijn eigenlijk gewoon striae. Striae zijn scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel die op de huid zichtbaar zijn als breuklijnen van enkele millimeters dik. Je oppervlaktehuid, de laag die je zelf kan zien en aanraken, is erg elastisch. Je oppervlaktehuid kan heel goed meegroeien met jouw zwangere buik en borsten.

Onder je oppervlaktehuid ligt een minder elastische laag weefsel. Dit bindweefsel heeft maar een bepaalde rekbaarheid. Als je buik of borsten te snel groeien, kan het bindweefsel niet meer meerekken en scheurt het. Dit zorgt voor kleine wijkingen in het bindweefsel die van buitenaf zichtbaar zijn als rode striemen. Zwangerschapsstriemen zijn dus een soort littekens.


Verzorg je groeiende zwangere buik

HeltiQ Huidolie is een 100% natuurlijke olie, bevat vitamine A en D en werkt vochtinbrengend en hydraterend. De huidolie is dermatologisch getest en geschikt voor het verzorgen van littekens, striae, huidstriemen en pigmentvlekken.

Meer informatie

Striae niet alleen een zwangerschapskwaal

Hoewel striae veelvuldig voorkomt bij zwangere vrouwen (bij zwangere vrouwen wordt het ook gewoon zwangerschapsstriemen genoemd), zie je het ook vaak terug bij tieners die een groeispurt doormaken, mensen met overgewicht of sporters.

Tieners groeien ineens zo hard dat het bindweefsel het niet meer kan bijbenen, waardoor scheurtjes ontstaan. Mensen met overgewicht krijgen vaak ook last van striae. Sporters die plotseling veel spiermassa kweken kunnen hier ook mee te maken krijgen.

Kan je striae voorkomen?

Striae is helaas niet te voorkomen. We zouden ook maar wat graag willen dat het anders was, maar er zijn te veel factoren waar je maar weinig invloed op hebt.

Zo speelt er bijvoorbeeld een erfelijke factor mee. Als jouw bindweefsel minder elastisch is dan gemiddeld, zal je een grotere kans hebben om striae te ontwikkelen. Dit zit simpelweg in je genen en daar valt niks aan te doen.

Wil je nou toch op één of andere manier proberen om je striae te beperken, dan zijn er een aantal dingen die algemeen worden aangeraden.

  • Smeren. Zoek een crème met minimaal 15% glycolzuur, soms ook wel aangeduid als Alpha Hydroxy Acids of AHA’s. Een crème met glycolzuur helpt een goede dosis vitamine C in je huidverzorging ook. Let wel: vitamine C werkt het beste in combinatie met vitamine E. Dit kan helpen om de zichtbaarheid van striae te verminderen.
  • Met wisseldouches stimuleer je bloedcirculatie. Dit maakt het bindweefsel ook soepeler en rekbaarder.
  • Draag ondersteunende kleding en een buikband als je buik groter wordt. Blijf ook niet te lang staan. Je buik heeft wat ondersteuning nodig als je bindweefsel intact moet blijven. Een buik die volledig aan de zwaartekracht wordt overgelaten trekt meer aan het bindweefsel.
  • Drink genoeg! Een goed vochtgehalte maakt alles soepeler, dus ook je bindweefsel.
  • Eet niet te veel. De meeste vrouwen krijgen zwangerschapsstriemen omdat ze te veel aankomen tijdens de zwangerschap. Je zwangere buik zorgt al voor voldoende groei, maak het niet moeilijker voor jezelf.

Kan je striae verminderen of verwijderen?

Helaas is er geen bewezen effectieve behandeling om striae of zwangerschapsstriemen helemaal te verwijderen. Zwangerschapsstriemen zijn breuklijnen in het bindweefsel. Eenmaal gescheurd, is er niks dat de huid weer in zijn oorspronkelijke staat kan herstellen. Mettertijd vervagen de rode striemen tot een parelmoerachtige kleur.

Geheel verwijderen is dus niet mogelijk, maar je kan je huid wel een handje helpen door de tips te gebruiken die we hierboven ook genoemd hebben. Net als met een litteken kan de juiste verzorging er voor zorgen dat de scheurtjes mooier genezen door het bindweefsel soepel te houden. Het vraagt wel constante aandacht.

Leven met striae

Veel vrouwen worden onzeker van striae en zwangerschapsstriemen. Ze ervaren het als ontsierend en schamen zich voor die rode strepen op hun huid. Dit is nergens voor nodig. Heel veel mensen hebben striae en je wordt er echt geen minder mens van.

Je hoeft je striemen niet publiekelijk te tonen als je daar onzeker van wordt. Als je in het verleden graag een bikini op het strand droeg, maar daar nu meer moeite mee hebt, investeer dan bijvoorbeeld in een mooi badpak waar jij echt gek op bent. Probeer je striemen desondanks toch te zien als een bewijs van je moederschap. Je bent een tijger die zijn strepen heeft verdiend!