Vrouw heeft last van obstipatie

Als je zwanger bent en je merkt dat je buik groeit, geniet je daar waarschijnlijk van. Maar door deze groei hebben de organen in je buik minder ruimte. Ook je darmen. Samen met de veranderingen in je hormoonhuishouding kan dit voor obstipatie zorgen.

Wat is obstipatie?

Obstipatie betekent dat je stoelgang niet soepel verloopt. Het wordt ook wel verstopping genoemd. Regelmatig en gemakkelijk poepen lukt dan niet. Je hebt last van verstopping als je minder dan drie keer per week kan poepen, of als je minder poept dan je gewend bent en daar klachten bij hebt.

De ontlasting is vaak droog en hard en het kost veel moeite om deze eruit te persen. Obstipatie kan buikklachten geven, zoals buikpijn of een opgeblazen gevoel. Ook kan het poepen pijn doen. Dit komt omdat er door het harde persen kleine scheurtjes bij de anus kunnen ontstaan.

Door de harde ontlasting en de hoge druk bij het persen kan obstipatie aambeien veroorzaken. Wist je dat 85% van de zwangere vrouwen hier last van heeft? Ook na de bevalling kan je hiermee te maken krijgen. Heel vervelend, maar niks om je voor te schamen. Met deze tips ben je er zo weer vanaf >>

Obstipatie in de zwangerschap

De oorzaak van obstipatie is te vinden in je zwangerschapshormonen. Het hormoon progesteron zorgt er tijdens de zwangerschap voor dat je darmen langzamer werken. Daardoor heb je minder vaak ontlasting. De ontlasting blijft langer in je darmen, waardoor er meer vocht uit verdwijnt. Je ontlasting kan dan droger en harder zijn.

Ook de groei van je baarmoeder maakt het je darmen moeilijker. Doordat je baarmoeder groter wordt, verdrukt deze je darmen. Je darmen krijgen wat minder ruimte en kunnen hierdoor minder goed en minder snel werken.

Voedingsadviezen bij obstipatie

Een moeilijke stoelgang kan erg vervelend zijn, zeker als je ook nog een baby in je buik draagt. Gelukkig kan je er gemakkelijk zelf wat aan doen, bijvoorbeeld door op je voeding te letten.

Vezelrijk eten

Het eten van vezelrijke voeding zoals rauwkost, fruit en volkoren producten kan goed helpen. Voorbeelden van volkoren producten zijn zilvervliesrijst, volkoren pasta en volkoren brood. Als je wil, kan je er nog wat (grove) zemelen aan toevoegen. Deze kan je in yoghurt, soep, vla, pap of puree doen, of gebruiken als bindmiddel in plaats van paneermeel.

In de ontlasting werken vezels als een soort spons. Ze nemen water op, waardoor de ontlasting zacht en soepel blijft. Ook helpen ze de darmen om beter in beweging te blijven.

Regelmatig eten

Probeer op regelmatige tijden te eten en sla geen maaltijden over. Dit zorgt voor een goede stoelgang. Vooral een goed, vezelrijk ontbijt is belangrijk om je darmen op gang te helpen.

Drink genoeg

Genoeg drinken zorgt ervoor dat je darmen beter werken. Als je ongeveer twee liter per dag drinkt, zit je goed. Drink het liefst water of thee en drink niet te veel dranken met cafeïne zoals koffie. Pas ook op met frisdrank en vruchtensappen. Daar zit veel suiker in.

Tips voor het verhelpen van obstipatie

Bij obstipatie is het goed om te letten op wat je eet en drinkt. Maar er zijn nog een aantal dingen die je in de gaten kan houden:

  • Lichaamsbeweging. Actief bezig zijn is heel goed voor de stoelgang. Zorg dat je iedere dag voldoende beweegt, minimaal 30 minuten per dag. Lopen, fietsen, zwemmen, het helpt allemaal mee om je darmen in beweging te houden.
  • Volg aandrang. Voel je dat je moet poepen? Ga dan meteen naar het toilet. Stel het niet uit omdat je het te druk hebt of omdat het even niet uitkomt. Negeer je dit sein te vaak? Dan zal je lichaam je steeds minder vaak waarschuwen dat het tijd is om naar het toilet te gaan. Daardoor blijft de ontlasting langer in je darmen. Vooral in je dikke darm zal het steeds verder indrogen. Dit maakt het moeilijker om het eruit te persen.
  • Neem de tijd. Blijf een poosje rustig zitten als je naar het toilet gaat. Daardoor ontspan je beter. Ook bij een wat minder krachtige aandrang zal je ontlasting dan uiteindelijk vanzelf komen.
  • Poep niet ‘hangend’. Zorg dat je altijd een wegwerp toiletdekje in je tas hebt. Of veeg een ‘vreemde’ wc schoon met een vochtig doekje. Dan kan je ook ergens anders dan thuis rustig zitten. Boven het toilet ‘hangen’ is niet goed voor je stoelgang en kan obstipatie erger maken.
  • Let op je poephouding. Ga op het midden van de bril zitten en maak je rug een beetje bol. Doe je knieën een beetje uit elkaar en zet je voeten plat op de grond. Dit is de beste houding om ervoor te zorgen dat je ontlasting er goed uit kan. De route naar buiten is dan makkelijker.

Naar de dokter?

Helpen de tips hierboven niet en blijf je last houden van obstipatie? Ga dan even naar de huisarts. Je huisarts kan kijken of je iets kan krijgen om de ontlasting weer soepel te maken.