Zwangere vrouw lacht omdat ze verstrooid is

Je vergeet de helft van je boodschappen, hebt je portemonnee thuis laten liggen en je huissleutels ben je onderweg ergens verloren. Tijdens de zwangerschap ben je soms behoorlijk verstrooid. Prof. dr. Renate de Groot van de Open Universiteit ontdekte een verband tussen omega 3-vetzuren en verstrooidheid tijdens je zwangerschap. Hoe zit dit precies?

Natuurlijk ben je in je hoofd veel met je ongeboren kindje bezig, heb je veel aan je hoofd, spelen je hormonen je parten, en slaap je wellicht slecht. Maar naast deze redenen voor verstrooidheid, is er nog een biologische verklaring. Die heeft alles te maken met omega 3-vetzuren. Om antwoord te geven op de vraag waarom je soms verstrooid bent tijdens je zwangerschap, is het daarom handig om te weten wat omega 3-vetzuren zijn.

Wat zijn omega 3-vetzuren?

Omega 3-vetzuren zijn meervoudige, onverzadigde vetzuren, ofwel ‘gezonde vetten’. Ze vormen een belangrijke bouwsteen voor je lichaam en spelen een grote rol in de overdracht van signalen tussen zenuwcellen.

Vooral voor je hersenen zijn omega 3-vetzuren belangrijk: ze zorgen ervoor dat er stofjes in en uit de hersencellen kunnen. Hierdoor kan je nieuwe dingen leren én dingen onthouden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Waarom ben je verstrooid tijdens je zwangerschap?

Als je zwanger bent, daalt de hoeveelheid omega 3-vetzuren in je lichaam. Dit proces loopt precies gelijk met de aanleg van het zenuwstelsel van je baby in je buik. In het begin van je zwangerschap heb je extra veel omega 3-vetzuren in je lichaam. Je ongeboren kindje gebruikt deze vetzuren voor de aanleg van zijn neurale buis, zenuwstelsel en hersenen. Het ondersteunt dus de cognitieve ontwikkeling van je baby.

Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe meer vetzuren je kindje verbruikt. Hierdoor daalt de hoeveelheid omega 3-vetzuren die jij in je lichaam hebt. Je hersencellen, die deze vetzuren nodig hebben om te leren, dingen te onthouden en je aandacht ergens bij te houden, bevatten dus ook minder van deze Omega 3-vetzuren. Het gevolg? Je wordt vergeetachtiger en raakt verstrooid!

Het belang van Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn dus erg belangrijk voor de aanmaak en ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen van je kindje. Een baby die bij de geboorte veel omega 3-vetzuren heeft, heeft later de volgende voordelen:

  • Een beter gezichtsvermogen
  • Een beter ontwikkelde motoriek. Ook als hij later, rond zijn 4e jaar, een even hoge vetzuurstatus heeft als leeftijdgenootjes.
  • Mogelijk betere schoolprestaties / beter kunnen leren.

Een tekort aan de vetzuren vlak na de geboorte wordt juist geassocieerd met leerstoornissen, zoals ADHD en dyslectie.

Voedingsadvies tijdens je zwangerschap

Het lijkt er dus op dat omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap al belangrijk zijn voor de latere ontwikkeling van je kindje. Helaas kan ons lichaam deze vetzuren niet zelf aanmaken. Gelukkig kan je ze wel uit je voeding halen. Het voedingsadvies luidt dan ook:

  • Eet minimaal 1x per week vette vis. Bijvoorbeeld gebakken zalm of sliptong.
  • Ben je vegetarisch? Zorg dan dat je voldoende walnoten, avocado of zeewier eet.
  • Probeer borstvoeding te geven. Dit is rijk aan omega 3-vetzuren, wat je kindje ten goede komt bij zijn ontwikkeling. Tegenwoordig zijn deze vetzuren ook verwerkt in flesvoeding, maar borstvoeding heeft de voorkeur. Deze is optimaal afgestemd op de behoefte van je kindje.

Dit advies geldt ook als je een kinderwens hebt én voor een mannelijke partner. Een tekort aan omega 3-vetzuren wordt namelijk in verband gebracht met de onvruchtbaarheid van een spermacel. Dus mannen: ook aan de vis!