Arts onderzoekt baby met zorgverzekering

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Dat geldt ook voor je baby. Meld hem daarom binnen vier maanden na de geboorte aan bij een zorgverzekeraar. Je hoeft geen premie te betalen voor de verzekering van je kindje. Hij is tot zijn achttiende gratis meeverzekerd. Moet je baby dan ook dezelfde zorgverzekering hebben als jij?

Welke verzekering voor je baby?

Je kan je kindje aanmelden bij je eigen zorgverzekering. Heb je een partner? Dan mag je baby ook bij hem of haar op de polis worden bijgeschreven. Het is slim om je baby aan te melden bij de ouder die de meeste dekking heeft. Je kindje krijgt namelijk dezelfde zorgverzekering als degene bij wie hij wordt bijgeschreven. Heb jij geen aanvullende verzekering, maar je partner wel? Dan is het dus handig om je kleine bij je partner bij te schrijven. Hierdoor krijgt je kind namelijk ook een aanvullende polis.

Je bent niet verplicht om je kind in te schrijven bij jouw zorgverzekering of die van je partner. Je kan er ook voor kiezen om je baby bij een andere zorgverzekeraar aan te melden. Dit kan vooral handig zijn als je kind zorg nodig heeft die niet wordt vergoed door jouw (aanvullende) verzekering. Wel betaal je mogelijk extra premie als je kind een andere zorgverzekering heeft dan jij en je partner.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

Waar is je kindje voor verzekerd?

Je kindje is verzekerd voor alles waarvoor jij (of je partner) verzekerd bent. Daarnaast is de basisverzekering voor kinderen uitgebreider dan voor volwassenen. De volgende dingen krijgt je kindje wel vergoed vanuit de basisverzekering, terwijl dat niet voor jou geldt:

  • Tandartskosten. Moet je kind naar de tandarts? Dan vergoedt de basisverzekering dat. Dit geldt voor de meeste tandheelkundige hulp. Denk aan controles, tandsteen verwijderen en het vullen van gaatjes.
  • Fysiotherapie. Als de ontwikkeling van je baby wat achterloopt, kan fysiotherapie helpen. De basisverzekering vergoedt daarom achttien behandelingen bij de fysiotherapeut per jaar.

Eigen risico voor je baby

Voor je baby hoef je nooit eigen risico te betalen. Dit blijft gelden totdat je kind 18 jaar is en een eigen zorgpolis moet afsluiten. Voorlopig hoef je je daar dus geen zorgen over te maken.

Zorgverzekering en zwangerschap

Ben je op dit moment nog zwanger? Dan is het slim om ook je eigen zorgverzekering eens kritisch te bekijken. Rondom je zwangerschap en bevalling krijg je namelijk te maken met extra zorgkosten. Hiervoor kan je je aanvullend laten verzekeren. Schrijf je je baby straks op jouw polis bij? Dan krijgt hij ook direct al jouw aanvullende dekking.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app