Romeinse sla
Je lichaam
Deze week
-
Weinig ruimte
Het wordt erg krap in je baarmoeder. Daarom is de kans groot dat je baby nu in de achterhoofdsligging ligt.
-
Tijd voor indalen
Als je kindje nog niet is ingedaald, gaat dat waarschijnlijk snel gebeuren. Dit kan voor indalingsweeën zorgen.
-
Toiletbezoekjes
Is je baby ingedaald? Dan geeft dit flinke druk op je blaas. Naar de wc rennen is je nieuwe sport.
Je baby is zo groot als een..
Romeinse sla
2468 gram
Gewicht47,2 cm
LengteJe baby bij 36 weken zwanger
De ruimte in je baarmoeder wordt nu wel erg klein. Daarom neemt je baby een houding aan die hierbij prettig is. Meestal is dit de achterhoofdsligging. Dit is de meest natuurlijke ligging voor de geboorte. Na 36 weken zwangerschap is de kans klein dat je kindje nog zelf kan draaien. Ligt je baby in een stuitligging (dus met de stuit naar beneden)? Dan kan een getrainde verloskundige je kindje van buitenaf proberen te draaien.
Je baby kan al vanaf week 30 beginnen met indalen. Toch is het ook mogelijk dat dit pas vlak voor de bevalling gebeurt. Rond week 36 van je zwangerschap is de kans wel groot dat je baby ingedaald is, of hier nu mee begint. Indalen betekent dat je baby tot diep in je bekken zakt. Meestal past het hoofd van een baby mooi tussen de bekkenbotten. Dit is ook de reden dat de meeste baby’s automatisch met het hoofd naar beneden gaan liggen.
Kruidvat NewBorn luiers: de beste bescherming voor een babyprijsje
Kruidvat luiers zijn de meest verkochte luiers van Nederland. En dat is niet voor niets! De fluweelzachte materialen beschermen de gevoelige babybilletjes en houden je kleintje dag en nacht droog. Ultraflexibel voor een perfecte pasvorm. En dat voor een zacht babyprijsje.
Jij bij 36 weken zwangerschap
Het indalen van je baby gaat zo langzaam dat je er waarschijnlijk niets van merkt. Toch is het mogelijk dat je indalingsweeën voelt. Deze duren korter dan echte weeën en zorgen niet voor ontsluiting. Is dit niet je eerste kindje? Dan is het goed mogelijk dat je baby pas vlak voor de bevalling indaalt. Als je baby is ingedaald, kan dit voor wat opluchting zorgen. Je longen krijgen weer wat meer ruimte en jij krijgt dus meer lucht. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook minder last van maagzuur.
Helaas staan hier andere ongemakken tegenover. Je moet bijvoorbeeld nog vaker plassen. Omdat je baby lager ligt, wordt de druk op je blaas groter. Daardoor heeft je blaas minder ruimte om uit te zetten. Resultaat: hij zit sneller vol. Ook lopen gaat minder makkelijk en je kan een onprettige druk op je vagina voelen. Gelukkig is het nog maar even volhouden. Aan het eind van deze week is je baby voldragen. Dit betekent dat de bevalling dan ieder moment kan beginnen.
Na 36 weken zwangerschap mag je volgens de wet niet meer werken. Of je nu wil of niet, je moet met zwangerschapsverlof. Hier heb je vast geen probleem mee in deze fase. Verveel je je? Met deze tips kom je de tijd wel door.
Je buik bij 36 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 36 weken zwanger >>
Exclusief: Tweede ticket gratis voor de Negenmaandenbeurs
Speciaal voor bezoekers van 24Baby: bestel een ticket voor de Negenmaandenbeurs en krijg er een gratis. De Negenmaandenbeurs is vanaf deze woensdag t/m zaterdag. Wees er dus snel bij!
Jij als partner bij 36 weken zwanger
Wist je dat een kind tot het twaalfde jaar meer dan €50.000 kost? Daar krijg je natuurlijk een heleboel voor terug. Toch is het fijn als je voorbereid bent op deze kosten. Open daarom nu alvast een spaarrekening voor je baby. Zo kunnen jullie al vroeg beginnen met sparen. Je kan ook nadenken over beleggen. Op deze manieren geef je je kind wat extra’s mee voor later.
Zwangerschapssymptomen
Vocht vasthouden
Vocht vasthouden kan meestal geen kwaad. Maar heb je ook een hoge bloeddruk? Neem dan contact op met je verloskundige. Dit kan wijzen op zwangerschapsvergiftiging.
Slecht slapen
Je buik gaat nu steeds meer in de weg zitten. Lig je ’s nachts vaak wakker en kan je geen fijne houding vinden? Deze tips om beter te slapen kunnen helpen >>
Spataderen
Door zwangerschapshormonen worden de wanden van je bloedvaten slapper. Dit kan voor spataderen zorgen. Gelukkig zijn er manieren om de kans op spataderen te verkleinen.
Kortademigheid
Is je baby ingedaald? Dan ben je misschien wat minder kortademig. Toch kan je ook in de laatste weken van je zwangerschap nog vaak kortademig zijn.
Bekkenpijn
De banden en gewrichten van je bekken worden soepeler. Dit helpt straks bij de bevalling. Het nadeel is dat het ook bekkenklachten kan veroorzaken. Dit kan je doen tegen bekkenpijn >>
Bandenpijn
Er komt steeds meer druk op de banden waaraan je baarmoeder vastzit. Dit kan een stekende pijn rond je schaambot geven. Ontdek wat je kan doen tegen bandenpijn >>
Urineverlies
Last van urineverlies? Niet zo gek: je baby drukt steeds meer op je blaas. Het is nu handig om te weten hoe je het verschil tussen vruchtwater en urine herkent.
Tip
Ontdek de verschillende fases van een bevalling
Iedere bevalling is uniek en je weet van tevoren niet hoe die van jou zal verlopen. Toch kan je hier al een beeld van krijgen door te ontdekken uit welke fases een bevalling bestaat. De eerste fase begint met lichte weeën en de vijfde en laatste fase eindigt in het eerste uur met je baby. Als je hier nu over leest, herken je ze straks beter. Lees alles over de vijf fases van een bevalling >>
Zwanger zijn is...
Jezelf iedere ochtend uit bed rollen
Quiz
Wat zijn Braxton-Hicks contracties?
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app