Prei
Je lichaam
Deze week
-
Finetunen
Met nog een paar weken te gaan, werkt je baby aan de laatste details. Je kleine schudt bijvoorbeeld de donsjas af.
-
De eerste melk
Verlies je gelige melk uit je tepels? Dit is colostrum, de eerste moedermelk. Je lichaam gaat het nu alvast aanmaken.
-
Het grote wachten
Die laatste weken kunnen als een eeuwigheid voelen. Probeer nog even van de rust te genieten nu het nog kan!
Je baby is zo groot als een..
Prei
2900 gram
Gewicht49,3 cm
LengteJe baby bij 38 weken zwanger
Nog maar een paar weken totdat je baby er is. Eerst wordt in week 38 van je zwangerschap nog aan de laatste details gewerkt. Je kleine schudt de overgebleven lanugohaartjes af, al is er een kans dat er bij de geboorte nog wat dons op het lijfje zit. Het extra vet dat er deze week nog bijkomt, geeft je kindje de schattige baby-look. Ook helpt de vetlaag je kleine om zichzelf op temperatuur te houden buiten de warme baarmoeder. En vergeet het kapsel niet: het hoofdhaar krijgt steeds meer volume.
De hersenen en het zenuwstelsel van je baby raken na 38 weken zwangerschap nog beter op elkaar afgestemd. Zo kan je baby straks alle indrukken in de nieuwe wereld goed in zich opnemen. Wist je trouwens dat jouw hersenvolume juist minder wordt tijdens je zwangerschap? Goed excuus als je weer eens iets vergeten bent.
Download gratis de 24Baby-app!
Wist je dat 24Baby ook een app heeft? Volg je zwangerschap, vind de perfecte babynaam en vind steun en advies bij andere (aanstaande) moeders op het forum.
Jij bij 38 weken zwangerschap
Je baby bereidt zich voor op het leven buiten de baarmoeder. Tegelijk bereidt jouw lichaam zich voor op de bevalling en het leven met een baby. Een onderdeel hiervan is de borstvoeding die op gang komt. Lekt er gelig spul uit je tepels? Dit is colostrum, de eerste moedermelk die je lichaam aanmaakt. Het wordt ook wel vloeibaar goud genoemd, omdat het bomvol voedingsstoffen zit en veel voordelen heeft voor je baby. Ben je bang voor vlekken in je kleding? Zoogkompressen kunnen deze voorkomen.
De ruimte in je baarmoeder wordt kleiner en je baby zit steeds strakker ‘verpakt’. Je kindje kan hierdoor minder vrij bewegen én minder hard schoppen. Dit kan ervoor zorgen dat je wat minder duidelijke of zachtere bewegingen voelt. Toch zou je je baby elke dag evenveel moeten voelen als eerder. Heb je een dag niks gevoeld, of maak je je zorgen? Bel dan je verloskundige. Zij kan controleren of alles goed gaat.
Je baby en jij zijn er klaar voor, het grote wachten is begonnen! Je bent met verlof en de babykamer is waarschijnlijk af. Ook is de kans groot dat de babyuitzet compleet is. Tel daarbij op dat je minder goed uit de voeten kan en de verveling kan toeslaan. Baal je soms dat je niet weet wat je met al die vrije tijd moet doen? Probeer dan toch vooral te genieten van deze tijd. Binnenkort zullen er momenten zijn dat je terugverlangt naar deze rust.
Je buik bij 38 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 38 weken zwanger >>
Exclusief: Tweede ticket gratis voor de Negenmaandenbeurs
Speciaal voor bezoekers van 24Baby: bestel een ticket voor de Negenmaandenbeurs en krijg er een gratis. De Negenmaandenbeurs is vanaf deze woensdag t/m zaterdag. Wees er dus snel bij!
Jij als partner bij 38 weken zwanger
Een mooie taak voor jou deze week is het maken van een testrit naar het ziekenhuis. Of jullie nu voor een thuisbevalling of voor een ziekenhuisbevalling gaan. Ook een thuisbevalling kan namelijk om medische redenen eindigen in het ziekenhuis. Bekijk ook waar je de auto kan parkeren en waar je precies moet zijn in het ziekenhuis. Zo verloopt alles soepel op het moment suprême. Voor zover dat mogelijk is…
Tips
Eet kleine hoeveelheden
Je maag heeft nu minder ruimte. Kleinere maaltijden kunnen een opgeblazen gevoel voorkomen.
Drink genoeg water
Houd jij vocht vast? Blijven bewegen, veel water drinken en zo min mogelijk zout eten helpt vaak. En: lekker met de benen omhoog.
Slaap met een voedingskussen
Met die enorme buik is het moeilijk om ’s nachts een fijne houding te vinden. Een voedingskussen is je grote vriend.
Laat je masseren
Ook kuitkramp kan ervoor zorgen dat je wakker ligt. Rekken en strekken kan helpen, net zoals een massage.
Doe aan yoga
Je hebt nu misschien geen puf meer om veel te bewegen. Met yoga-oefeningen kan je fijn ontspannen.
Doe ademhalingsoefeningen
De bevalling komt nu heel dichtbij. Spannend! Bereid je voor door ademhalingsoefeningen te doen.
Zwanger zijn is...
Je benen scheren alsof het een worsteling op leven en dood is
Poll
Weet jij je nog te vermaken?
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app