Vind jouw babynaam
Felix
-
- 151 jongens kregen deze naam (#103)
-
- Gelukkig, geluk brengend, vruchtbaar
Wat vind jij van Felix?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Felix
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Felix passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Felix
Felix is een Latijnse naam die ‘gelukkig, geluk brengend, vruchtbaar’ betekent. In de Romeinse tijd werd deze naam vaak gebruikt onder slaven en vrijgelatenen, maar ook in hogere kringen kwam hij voor. Zo wordt in de Bijbel een stadhouder met de naam Felix genoemd.
De vrouwelijke vorm van Felix is Felicitas, in de Romeinse tijd de naam van de godin van de vruchtbaarheid en het geluk.
Zwanger? Je zorgkosten veranderen!
Als je zwanger bent, verandert je zorgbehoefte. Kijk daarom goed naar je zorgverzekering. Wij hebben op een rij gezet waar je op moet letten.
Aantallen en varianten Felix
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Felix als babynaam is gegeven.
De naam Felix wordt door bijna 5.500 mannen gedragen. Tussen 1880 en nu werd de naam altijd wel gebruikt, maar de laatste jaren is er een duidelijke stijging te zien.
De naam Felicitas is veel minder populair. Nog geen 450 vrouwen dragen deze naam. Wel is de variant Felicia de afgelopen jaren populair geworden, voor 1990 kwam deze naam bijna niet voor. Inmiddels komt deze naam zo’n 3.000 keer voor.
Er is eveneens een opmerkelijke stijging te zien in het gebruik van de naam Feline. Rond 1990 kwam deze naam in beeld, maar werd per jaar aan hooguit 50 kinderen gegeven. In enkele jaren tijd veranderde dat echter en in 2009 werden meer dan 200 kinderen Feline genoemd. In totaal komt de naam nu bijna 800 keer voor.
Help ons met je stem
We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?
Wetenswaardigheden Felix
De voornaam van de bekende Duitse componist Mendelssohn (1809-1847) was Felix. Van jongs af aan kreeg hij muziekles en al op zijn negende trad hij op in een kamerorkest. Ook begon hij op vroege leeftijd met componeren, zodat hij toen hij dertien was, al een aantal composities had gemaakt. Op zijn vijftiende componeerde hij zijn eerste symfonie.
Twee van Mendelssohns oratoria waren beïnvloed door de muziek van Bach. De muziek van deze componist was in de vergetelheid geraakt, maar Mendelssohn bracht hem weer onder de aandacht van het publiek. Zo gaf hij in 1829 de eerste uitvoering van de Matthäus Passion sinds Bachs dood.
Mendelssohn was in zijn leven onder anderen directeur van de muziekafdeling van de Berlijnse kunstacademie. Ook richtte hij een conservatorium op in Leipzig, waar hij ook zelf lesgaf. Verder reisde hij veel, ondanks zijn zwakke gezondheid. In 1847 overleed hij op achtendertigjarige leeftijd.