Roan

Roan is afgeleid van Rowan

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Roan
  • Geboortekaartjes met de naam Roan
  • Geboortekaartjes met de naam Roan
  • Geboortekaartjes met de naam Roan
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Roan?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Roan

34%
80%
9%
20%
12%
21%

Welke kenmerken vind je bij Roan passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Roan

Roan stamt af van een (Ierse) familienaam die te herleiden is tot het Gaelische woord Ruadhán, dat ‘kleine rode’ betekent. Als vrouwelijke naam is het een Engelse plantnaam die ‘lijsterbes’ betekent. Het is een spellingsvariant op de naam Rowan.

De naam kan ook afkomstig zijn van Germaanse namen die beginnen met de naamstam ‘hraban’. Dit heeft als betekenis ‘raaf’. Ook de naam Ron is mogelijk van deze naamstam afgeleid.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Roan

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Roan als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Roan per jaar gegeven is

De naam Roan komt voor bij zo’n 5.000 mannen. Ook enkele vrouwen dragen deze voornaam, ongeveer 100 keer werd de naam aan een meisje gegeven. Roan kwam eind jaren ’80 in gebruik. Vanaf 2008 steeg de populariteit sterk. Mogelijk had dit te maken met de deelname van Roan Hamminga aan het programma X Factor. Daardoor was de naam in 2008 en 2009 veel in de media.

Roan is afgeleid van Rowan. De naam Rowan wordt sinds 1980 gebruikt voor zowel mannen als vrouwen. Er zijn 3.200 mannen en 1.000 vrouwen die de naam Rowan dragen.

De naam Rowen komt in Nederland voor sinds eind jaren ’70 en is sinds de jaren 2000 ieder jaar tot nu toe minimaal 12 keer gegeven aan mannen of vrouwen. Er zijn zo’n 390 mannen en 100 vrouwen die deze naam dragen. In de meeste andere landen is Rowen een naam die alleen aan jongens gegeven wordt.

Wetenswaardigheden Roan

Beroemde baby’s

Als je ervoor kiest om je kindje Roan te noemen, sluit je je aan bij verschillende beroemdheden. Zo noemden actrice Sharon Stone, acteur Shaun Cassidy en acteurskoppel Ethan Hawke en Uma Thurman allemaal hun zoontje Roan.

Kleur

Roan is de naam van een speciale kleur van dierenvacht, die vooral gebruikt wordt bij paarden. Een roan paard heeft een mix tussen witte en gekleurde haren in zijn vacht. Hierdoor krijgt hij een soort gemêleerd effect. Meestal is het hoofd donkerder van kleur, en wordt het paard naar de rug en de staart toe steeds lichter.

Namen die lijken op Roan

Rowen

Bekijk ook deze namen

Hidde, Finn, Thijs, Morris, Zayn, Joshua, Siem, Moos, Mohammed, Lenn