Felicia

Felicia is afgeleid van Felix

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Felicia
  • Geboortekaartjes met de naam Felicia
  • Geboortekaartjes met de naam Felicia
  • Geboortekaartjes met de naam Felicia
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Felicia?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Felicia

71%
32%
24%
23%
24%
24%

Welke kenmerken vind je bij Felicia passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Felicia

Felicia is afgeleid van Felix. Felix is een Latijnse naam die ‘gelukkig, geluk brengend, vruchtbaar’ betekent. In de Romeinse tijd werd deze naam vaak gebruikt onder slaven en vrijgelatenen, maar ook in hogere kringen kwam hij voor. Zo wordt in de Bijbel een stadhouder met de naam Felix genoemd.

De vrouwelijke vorm van Felix is Felicitas, in de Romeinse tijd de naam van de godin van de vruchtbaarheid en het geluk.

Aantallen en varianten Felicia

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Felicia als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Felicia per jaar gegeven is

Felicia is afgeleid van Felix. De naam Felix wordt door bijna 5.500 mannen gedragen. Tussen 1880 en nu werd de naam altijd wel gebruikt, maar de laatste jaren is er een duidelijke stijging te zien.

De naam Felicitas is veel minder populair. Nog geen 450 vrouwen dragen deze naam. Wel is de variant Felicia de afgelopen jaren populair geworden, voor 1990 kwam deze naam bijna niet voor. Inmiddels komt deze naam zo’n 3.000 keer voor.

Er is eveneens een opmerkelijke stijging te zien in het gebruik van de naam Feline. Rond 1990 kwam deze naam in beeld, maar werd per jaar aan hooguit 50 kinderen gegeven. In enkele jaren tijd veranderde dat echter en in 2009 werden meer dan 200 kinderen Feline genoemd. In totaal komt de naam nu bijna 800 keer voor.

Wetenswaardigheden Felicia

Felicia is afgeleid van Felix. De voornaam van de bekende Duitse componist Mendelssohn (1809-1847) was Felix. Van jongs af aan kreeg hij muziekles en al op zijn negende trad hij op in een kamerorkest. Ook begon hij op vroege leeftijd met componeren, zodat hij toen hij dertien was, al een aantal composities had gemaakt. Op zijn vijftiende componeerde hij zijn eerste symfonie.

Twee van Mendelssohns oratoria waren beïnvloed door de muziek van Bach. De muziek van deze componist was in de vergetelheid geraakt, maar Mendelssohn bracht hem weer onder de aandacht van het publiek. Zo gaf hij in 1829 de eerste uitvoering van de Matthäus Passion sinds Bachs dood.

Mendelssohn was in zijn leven onder anderen directeur van de muziekafdeling van de Berlijnse kunstacademie. Ook richtte hij een conservatorium op in Leipzig, waar hij ook zelf lesgaf. Verder reisde hij veel, ondanks zijn zwakke gezondheid. In 1847 overleed hij op achtendertigjarige leeftijd.

Namen die lijken op Felicia

Felien, Felicitas, Feline

Bekijk ook deze namen

Anna, Maud, Nova, Fenne, Tessa, Kiki, Lotte, Lynn, Vera, Liva