Mag je gerookte kip eten tijdens je zwangerschap?
Gedurende je zwangerschap zijn er producten die je beter niet kan eten. Daarmee voorkom je onnodige risico’s voor je ongeboren kindje. Het kan soms lastig zijn om te bepalen wat je nu wel en niet mag eten. Mag je bijvoorbeeld gerookte kip eten als je zwanger bent?
Gerookte kip tijdens je zwangerschap
Gerookte kip is kipfilet die wordt gezouten en gerookt. Tijdens het roken wordt de kip verhit tot minstens 72°C, waardoor hij gaart. Bij deze temperatuur gaan eventuele schadelijke bacteriën dood, waardoor je dit vleesproduct veilig kan eten tijdens je zwangerschap. Als de kipfilet op lagere temperaturen wordt gerookt, wordt hij over het algemeen eerst voorgegaard.
Wees voorzichtig met kip die zelf gerookt is, bijvoorbeeld op de barbecue. Hierbij heb je niet de garantie dat het vlees voldoende verhit is geweest om alle bacteriën te doden.
Let daarnaast op als je last hebt van een hoge bloeddruk of een verhoogd risico hebt op zwangerschapsvergiftiging. Gerookte kipfilet wordt gepekeld, waardoor het een hoog zoutgehalte heeft. Dit kan een nadelig effect hebben op je bloeddruk. Het zoutgehalte staat vermeld op de verpakking.
Kip en bacteriën
Kippenvlees staat bekend om de verschillende bacteriën die het kan bevatten, zoals salmonella en listeria. Ook de parasiet toxoplasma gondii kan erin voorkomen. Het is daarom altijd onverstandig om rauwe of slecht doorbakken kip te eten.
Tijdens je zwangerschap is dit extra gevaarlijk, omdat een voedselvergiftiging nadelige gevolgen voor je baby kan hebben. Zorg er dus voor dat je gerookte kip goed gaar is en verhit hem eventueel voor gebruik nog een keer goed.
Bacteriën van rauwe kip kunnen via kookmateriaal in ander voedsel terechtkomen. Gebruik daarom bij voorkeur verschillende snijplanken voor vlees en groente. Zo voorkom je kruisbesmetting. Twijfel je over een stukje kip, dan kan je het beter laten liggen.