Afspraken verloskundige: dit kan je als partner verwachten
Je komt voor het eerst bij de verloskundige als je vrouw zo’n 8 weken zwanger is. Vanaf dat moment word je meegenomen in de wereld van de zwangerschap. Je raakt overspoeld met informatie. Waarschijnlijk zit je met tientallen vragen. Wat gebeurt er bij een echo? Hoe zit het met alle testen? Hoe gaat een bevalling? De verloskundige is hiervoor jullie eerste aanspreekpunt.
Let op: veranderingen door de coronacrisis
Door de coronacrisis is de informatie in dit artikel helaas niet of minder van toepassing. Ook is het mogelijk dat het op dit moment anders georganiseerd is dan hieronder besproken. Bekijk de actuele informatie over corona en je zwangerschap, bevalling en baby >>
De rol van de verloskundige
Voordat je naar de verloskundige gaat, is het wellicht goed om te beseffen wat haar (het zijn meestal vrouwen) taak is: het begeleiden van de zwangerschap en uiteindelijk de moeder ‘verlossen’ van het kind. De gezondheid van moeder en kind staan voorop tijdens de afspraken bij de verloskundige. Zij controleert dit nauwkeurig en houdt goed in de gaten hoe het met beiden gaat.
Jouw rol bij de verloskundige
Ook jij kan tijdens de afspraken je steentje bijdragen. Dit doe je vooral door geïnteresseerd en betrokken te zijn. Als partner heb je een ondersteunende rol. Gaat je vrouw voor de eerste keer naar de verloskundige? Ga dan sowieso mee. Je bent straks ook de ouder van jullie kind en het is belangrijk dat je weet door welke fases je partner heengaat.
De volgende dingen kan jij doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komen gaat en je betrokkenheid te tonen:
- Wees goed geïnformeerd. Lees je in over het onderwerp ‘zwangerschap’ en volg de vaderschapskalender. Zo ben je ervan op de hoogte wat je de komende tijd kan verwachten.
- Bereid de eerste afspraak bij de verloskundige voor. Vraag in je familie na welke (erfelijke) ziektes er bij jullie voorkomen. De verloskundige zal hiernaar vragen.
- Vul samen vragenlijsten in. Voorafgaand aan de afspraak moet je vrouw vaak vragenlijsten invullen over haar gezondheid, jullie familie en thuissituatie. Doe dit samen of help haar hierbij als zij dit graag wil.
De focus zal tijdens de gesprekken vooral op je zwangere vrouw liggen. Als partner kan je je soms gepasseerd en genegeerd voelen. Stap daaroverheen en laat vooral je betrokkenheid zien. Zit het je echt dwars? Probeer dit dan op een vriendelijke manier te bespreken met de verloskundige. Vaak is zij zich er niet van bewust dat dit gebeurt.
De eerste afspraak
De eerste keer krijg je vooral veel informatie. Onder andere over voeding, zwangerschapsklachten en medische onderzoeken. Ook krijg je een globale ‘planning’ tot aan de bevalling te horen. Tijdens deze afspraak deel je ook informatie: hoe is jullie thuissituatie, zijn er erfelijke ziekten of aandoeningen in je familie (bij beide biologische ouders) en kunnen jullie elkaar voldoende steunen in deze tijd?
Daarnaast zal de verloskundige jullie informeren over welke belangrijke momenten er de komende maanden plaatsvinden. Dit zijn momenten waar jullie beiden goed over na moeten denken. De volgende zaken komen op jullie pad:
- Echo’s. Welke echo’s willen jullie laten doen? Je kan het houden bij de gebruikelijke (maar niet verplichte) echo’s, zoals de termijnecho en de 20-weken-echo. Tegenwoordig zijn ook een vitaliteitsecho en 13-wekenecho mogelijk. Daarnaast kan je nog kiezen voor een geslachtsecho en pretecho’s.
- NIPT. Kiezen jullie ervoor om de NIPT te laten uitvoeren en zo ja, wil je laten testen op nevenbevindingen? Daarbij is het ook goed om na te denken over wat jullie met een negatieve uitslag zouden doen.
- Bevalling. Hoe zien jullie de bevalling het liefste voor je? Het lijkt nog ver weg, maar jullie wensen en gedachten hierover kunnen jullie alvast samen vastleggen in een geboorteplan.
Vader op komst
Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.
Volgende afspraken verloskundige
Zowel de verloskundige als je partner zeggen waarschijnlijk dat je echt niet bij elk consult aanwezig hoeft te zijn. Sommige consulten zijn alleen om de bloeddruk te meten en het hartje van de foetus te checken.
De volgende afspraken zijn, naast de eerste afspraak, prettig om samen naartoe te gaan:
- Afspraak tussen 8 en 10 weken (vaak het tweede consult). Tijdens deze afspraak krijg je uitleg over welke vormen van prenatale screening mogelijk zijn.
- De afspraak waarbij je de uitslag van de NIPT krijgt (als je hiervoor gekozen hebt). Het is fijn om deze samen te horen te krijgen. Mocht het een negatieve uitslag zijn, dan hebben jullie steun aan elkaar.
- Groepsvoorlichting tussen 14 en 17 weken. Als jullie deze willen volgen, is het prettig om dit samen te doen.
- Afspraak rond 30 weken. Tijdens dit consult gaan jullie het hebben over de voorbereidingen op de bevalling.
- Groepsvoorlichting rond 30-35 weken. Dit is vaak in het lokale ziekenhuis en geeft jullie een idee van de bevalling.
Bespreek ook met elkaar wat jullie zelf belangrijk vinden om samen te doen. Zo zorg je ervoor dat je allebei tevreden bent met hoe jullie naar de afspraken bij de verloskundige gaan.
Willem Bisseling
Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente en Doris. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app