Boris

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Boris
  • Geboortekaartjes met de naam Boris
  • Geboortekaartjes met de naam Boris
  • Geboortekaartjes met de naam Boris
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Boris?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Boris

23%
85%
15%
19%
7%
16%

Welke kenmerken vind je bij Boris passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Boris

Boris is een Slavische naam en is oorspronkelijk een verkorting van namen die beginnen met ‘boru’, dat is ‘strijd’. Er zijn diverse Bulgaarse koningen met deze naam geweest, en al in de negende eeuw droeg een vorst van Bulgarije deze naam.

Ook kan de naam afkomstig zijn uit het vroege Turks. Daar bestond de naam Bogoris, die inmiddels in onbruik is geraakt. Deze naam heeft als betekenis ‘wolf’, ‘kort’ of ‘sneeuwluipaard’.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Boris

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Boris als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Boris per jaar gegeven is

De naam Boris bestaat al zeker sinds de negende eeuw. In Nederland kwam hij echter pas rond de jaren ’60 echt in gebruik. Sindsdien werd hij langzaam steeds populairder, met een piek aan het begin van de 21e eeuw. De afgelopen vijf jaar neemt het gebruik van de jongensnaam ook weer toe.

Er zijn ruim 5.000 mannen die Boris heten. Verreweg de meesten dragen de naam als eerste naam. De afgelopen jaren worden ieder jaar ongeveer 200 jongetjes Boris genoemd. Hiermee staat de naam in de top 100 van populairste jongensnamen.

Wetenswaardigheden Boris

Een bijzondere directeur

Toen in 1992 in Vlaanderen theatergezelschappen verplicht werden om een directeur te hebben, besloot De Zwarte Komedie een wel heel bijzondere directeur aan te stellen. Zijn naam was Boris en hij was een hond, om precies te zijn een bobtail. De reden voor de benoeming van de hond was dat het gezelschap het geldverspilling vond om een directeur aan te stellen.

In een interview met de krant De Morgen op 27 mei 1993 werd de keuze voor Boris als volgt verdedigd: ‘Hij kan opzitten, pootjes geven en de minister likken. Hij kan ook blaffen naar het personeel. Hij kent het theater minstens evenveel als de andere theaterdirecteurs; hij is namelijk al acht jaar bij ons en gaat regelmatig mee op reizende voorstellingen. Tijdens de voorstelling slaapt hij meestal, maar dat doen de andere directeurs ook.’

Boris Brejcha

Boris Brejcha is een Duitse DJ, die zijn eigen muziek beschrijft als ‘High-Tech Minimal’. Zijn naam wordt steeds bekender in de Techno-scene en hij draait op diverse grote feesten, waaronder Awakenings.

Bekijk ook deze namen

Jack, Niek, Adam, Ezra, Tobias, Benjamin, Casper, Zayn, Guus, Jax