Carolien

Carolien is afgeleid van Karel

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Carolien
  • Geboortekaartjes met de naam Carolien
  • Geboortekaartjes met de naam Carolien
  • Geboortekaartjes met de naam Carolien
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Carolien?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Carolien

63%
43%
45%
17%
16%
23%

Welke kenmerken vind je bij Carolien passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Carolien

Carolien is afgeleid van Karel. Karel is Germaanse jongensnaam. Het is een van de weinige Germaanse namen die oorspronkelijk als eenstammige, niet-samengestelde naam voorkwamen. De betekenis ervan is ‘man, vrije man (niet van adel)’.

De naam kwam in de middeleeuwen in veel Europese vorstenhuizen voor, maar pas in de veertiende eeuw werd de naam in de Lage Landen breder gebruikt.

Aantallen en varianten Carolien

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Carolien als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Carolien per jaar gegeven is

Carolien is afgeleid van Karel. Bijna 27.500 mannen dragen de naam Karel. Hij komt ongeveer even vaak als eerste naam en als volgnaam voor. Tot 1950 werd de naam vaker als eerste naam gegeven, daarna nam het gebruik ervan af en werd de naam eerder als volgnaam gebruikt. De Duitse vorm Karl komt in Nederland ongeveer 3.000 keer voor.

Na 1970 kwam de vrouwelijke variant Karlijn op, die vrij snel populair werd. In totaal komt deze naam 4.500 keer voor. Andere vrouwelijke vormen van de naam zijn Karolina, dat 1.700 keer voorkomt, en Karla, een naam die door bijna 900 vrouwen gedragen wordt.

Er zijn 32.000 vrouwen met de naam Carolina, bijna 21.000 vrouwen heten Caroline. Deze naam is veel later populair geworden dan Carolina, pas aan het eind van de jaren vijftig. Beide namen worden de laatste decennia steeds minder vaak aan kinderen gegeven.

Carolus, de Latijnse vorm van Karel, is een naam die door 14.500 mannen gedragen wordt. De Franse vorm is Charles, met als vrouwelijke variant Charlotte.

De laatste dertig jaar worden meisjes steeds vaker Charlotte genoemd. Inmiddels dragen bijna 28.000 vrouwen deze naam. De verkorte versie Charlie wordt zowel voor jongens als meisjes gebruikt en komt voor beide geslachten ongeveer 900 keer voor.

Er zijn nog veel meer varianten, zoals Carola, Carolien en Carlijn, Carlo en Carlos. Dit zijn vormen die, net als Charlotte, de afgelopen jaren populairder zijn geworden. Andere namen worden juist steeds minder vaak gegeven, zoals Carel, Carl en Charlotta.

Wetenswaardigheden Carolien

Carolien Karthaus-Spoor

Carolien Karthous-Spoor brak door in de rol van Florien Fischer in de soap Goede tijden, slechte tijden. Daarnaast was ze te zien in films als Happy End en Loft. Samen met haar echtgenoot Jon Karthaus kreeg ze in juni 2017 een zoontje.

Carolien Borgers

Carolien Borgers is cabaretier, actrice en zangeres. Daarnaast presenteert ze elke maandagnacht een radioprogramma bij Radio2. In 2017 presenteerde ze een talkshow die helemaal in het teken stond van het EK Vrouwenvoetbal.

Bekijk ook deze namen

Jill, Anna, Maria, Rosie, Rosa, Amira, Evi, Fien, Roos, Ivy