Charlie

Charlie is afgeleid van Karel

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Charlie
  • Geboortekaartjes met de naam Charlie
  • Geboortekaartjes met de naam Charlie
  • Geboortekaartjes met de naam Charlie
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Charlie?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Charlie

44%
71%
15%
35%
6%
28%

Welke kenmerken vind je bij Charlie passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Charlie

Charlie is afgeleid van Karel. Karel is Germaanse jongensnaam. Het is een van de weinige Germaanse namen die oorspronkelijk als eenstammige, niet-samengestelde naam voorkwamen. De betekenis ervan is ‘man, vrije man (niet van adel)’.

De naam kwam in de middeleeuwen in veel Europese vorstenhuizen voor, maar pas in de veertiende eeuw werd de naam in de Lage Landen breder gebruikt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Charlie

Charlie is afgeleid van Karel. Bijna 27.500 mannen dragen de naam Karel. Hij komt ongeveer even vaak als eerste naam en als volgnaam voor. Tot 1950 werd de naam vaker als eerste naam gegeven, daarna nam het gebruik ervan af en werd de naam eerder als volgnaam gebruikt. De Duitse vorm Karl komt in Nederland ongeveer 3.000 keer voor.

Na 1970 kwam de vrouwelijke variant Karlijn op, die vrij snel populair werd. In totaal komt deze naam 4.500 keer voor. Andere vrouwelijke vormen van de naam zijn Karolina, dat 1.700 keer voorkomt, en Karla, een naam die door bijna 900 vrouwen gedragen wordt.

Er zijn 32.000 vrouwen met de naam Carolina, bijna 21.000 vrouwen heten Caroline. Deze naam is veel later populair geworden dan Carolina, pas aan het eind van de jaren vijftig. Beide namen worden de laatste decennia steeds minder vaak aan kinderen gegeven.

Carolus, de Latijnse vorm van Karel, is een naam die door 14.500 mannen gedragen wordt. De Franse vorm is Charles, met als vrouwelijke variant Charlotte.

De laatste dertig jaar worden meisjes steeds vaker Charlotte genoemd. Inmiddels dragen bijna 28.000 vrouwen deze naam. De verkorte versie Charlie wordt zowel voor jongens als meisjes gebruikt en komt voor beide geslachten ongeveer 900 keer voor.

Er zijn nog veel meer varianten, zoals Carola, Carolien en Carlijn, Carlo en Carlos. Dit zijn vormen die, net als Charlotte, de afgelopen jaren populairder zijn geworden. Andere namen worden juist steeds minder vaak gegeven, zoals Carel, Carl en Charlotta.

Wetenswaardigheden Charlie

Charlie Sheen is een Amerikaanse acteur. Hij werd vooral bekend door zijn rol in de eerste acht seizoenen van de hitserie Two and a half men. Daarnaast was hij te zien in grote films als Platoon en Wall Street. Buiten zijn acteercarrière staat Charlie bekend om zijn wilde levensstijl.

Bekijk ook deze namen

Noa, Isa, Sam, Floor, Levi, Bo, Puck, Quinn, Luca, Sem