Dex

Dex is een Engelse naam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Dex
  • Geboortekaartjes met de naam Dex
  • Geboortekaartjes met de naam Dex
  • Geboortekaartjes met de naam Dex
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Dex?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Dex

18%
90%
 5%
35%
 5%
22%

Welke kenmerken vind je bij Dex passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Dex

Dex is een jongensnaam die is afgeleid van de Engelse naam Dexter. Er zijn verschillende verklaringen voor deze naam.

De meest waarschijnlijke verklaring is dat de naam is afgeleid van het oud-Engels. Hierin bestond het woord ‘deag’. Daarvan is later ‘dye’ afgeleid, wat ‘verven’ betekent. Het was oorspronkelijk een achternaam die ‘verver, schilder’ betekende en die verwees naar het beroep van de naamdrager.

In het Latijn bestaat het woord ‘dexter’ als zelfstandig woord. Dit betekent ‘rechtshandig’ of ‘vaardig’. Omdat de rechterhand als superieur werd beschouwd, kreeg het woord ook wel de betekenis ‘gunstig’ toebedeeld. Een ‘dextra’ was een afspraak. Dat woord verwijst naar het schudden van de rechterhand.

Aantallen en varianten Dex

Dex is een populaire jongensnaam. De naam komt in Nederland ongeveer 3.800 keer voor, in verreweg de meeste gevallen als eerste voornaam. De naam is bekend sinds de jaren 90, maar werd pas echt geliefd na 2010. Daarna werd hij snel steeds vaker gekozen.

Dex is een afkorting voor Dexter. Deze naam wordt in Nederland niet zo veel meer gebruikt. In totaal komt de naam ongeveer 500 keer voor.

De naam wordt ook wel gespeld als Dexx. Deze spelling is nog in opkomst, er zijn ongeveer 100 jongens die deze naam dragen.

Wetenswaardigheden Dex

Diggy Dex

Diggy Dex is een Nederlandse rapper. Hij bracht sinds 2006 vijf albums uit. Zijn grootste hit is Slaap lekker, een remix van een nummer van zangeres Eva de Roovere. Diggy Dex was de eerste rapper die ooit met een eigen show in Carré stond.

Dex Manley

Als je van computerspelletjes houdt, herken je de stem van Dex Manley misschien wel. Hij sprak namelijk stemmen in voor 25 games. De bekendste daarvan is de stem van Mario in onder meer Super Mario Galaxy 2 en Mario Party: Island Tour.

Namen die lijken op Dex

Dexx

Bekijk ook deze namen

Teun, Mats, Oliver, Luuk, Ties, Mason, Dex, Jason, Jurre, Benjamin