Diana

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Diana
  • Geboortekaartjes met de naam Diana
  • Geboortekaartjes met de naam Diana
  • Geboortekaartjes met de naam Diana
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Diana?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Diana

53%
30%
29%
15%
13%
42%

Welke kenmerken vind je bij Diana passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Diana

Diana is een Latijnse naam die verwijst naar de godin van de jacht. Mogelijk is er verband met het Latijnse woord ‘deus’, ‘god’, of ‘dies’, dat ‘dag’ betekent.

In Italië wordt de naam sinds de renaissance als voornaam gebruikt, vandaar verspreidde hij zich verder over Europa. In de zeventiende eeuw kwam de naam ook in ons land voor.

Aantallen en varianten Diana

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Diana als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Diana per jaar gegeven is

Er zijn 18.000 vrouwen die Diana heten. Vanaf 1940 kwam de naam langzaam in gebruik, om steeds populairder te worden, met een piek in 1970. Daarna nam het gebruik van de naam weer af.

De enkele varianten die er zijn, komen veel minder vaak voor. Zo’n 3.000 vrouwen heten Diane, de naam Dianne wordt door ruim 2.000 vrouwen gedragen. Deze naam wordt nog steeds vrij vaak aan kinderen gegeven.

De verkorting Dian wordt nog maar sinds een jaar of twintig vaker gebruikt, maar is niet heel populair. Hij komt ongeveer 1.000 keer voor.

Wetenswaardigheden Diana

Misschien wel de bekendste Diana was Diana Spencer (1961-1997), prinses van Wales en eerste echtgenote van de Britse kroonprins Charles. Na hun huwelijk in 1981 werd zij ontzettend populair, mede door haar inzet voor goede doelen. In 1997 verongelukte ze in Parijs; op haar dood volgde een bijzondere publieke rouwperiode. Er wordt geschat dat 6 miljoen mensen getuige waren van de begrafenis.

Namen die lijken op Diana

Kiana, Dian, Diane, Dianne

Bekijk ook deze namen

Fenna, Sarah, Hannah, Naomi, Emily, Linde, Saar, Roos, Luna, Suze