Vind jouw babynaam
Godfried
-
- Minder dan 10x gegeven
-
- Levend onder goddelijke bescherming/vrede
Wat vind jij van Godfried?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Godfried
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Godfried passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Godfried
Godfried is een tweestammige Germaanse naam. ‘God’ betekent ‘God’ en ‘fried’ staat voor ‘vrede, bescherming’. Samengevoegd betekent dat ‘levend onder goddelijke bescherming/vrede’.
De naam kwam al vroeg in de middeleeuwen voor. Uit de elfde en twaalfde eeuw zijn bisschoppen en hertogen bekend die Godfried heetten.
Zwanger? Je zorgkosten veranderen!
Als je zwanger bent, verandert je zorgbehoefte. Kijk daarom goed naar je zorgverzekering. Wij hebben op een rij gezet waar je op moet letten.
Aantallen en varianten Godfried
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Godfried als babynaam is gegeven.
De meest voorkomende variant is Godefridus, deze naam komt bijna 14.000 keer voor. De vrouwelijke variant is Godefrida. Er zijn ruim 6.000 vrouwen die zo heten. Godfried komt ongeveer 3.500 keer voor.
Ook Govert, dat bijna 3.500 keer voorkomt, en Goverdina, met ruim 4.000 naamdragers, zijn varianten van Godfried, net als Geoffrey. Geoffrey is vanaf 1970 populair geworden met een piek in de jaren negentig. Inmiddels zijn er 1.253 mannen die deze naam dragen.
Help ons met je stem
We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?
Wetenswaardigheden Godfried
Godfried van Bouillon (1060-1100) was een van de leiders van de Eerste Kruistocht. In 1096 vertrok hij met een leger van 40.000 man in de richting van Jeruzalem. Het duurde tot 1099 voor ze daar aankwamen en het beleg rond de stad begonnen.
Toen Jeruzalem was ingenomen werd Godfried als koning gekozen, maar hij weigerde gekroond te worden in de stad waar Jezus een doornenkroon gedragen had. Wel aanvaardde hij de titel ‘Beschermer van het Heilig Graf’.
Godfried Bomans (1913-1971) was schrijver. Hij werd populair door zijn roman Erik of het klein insectenboek, zijn strips over Pa Pinkelman en zijn columns in de Volkskrant.