Willem

Willem is afgeleid van Wilhelm

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Willem
  • Geboortekaartjes met de naam Willem
  • Geboortekaartjes met de naam Willem
  • Geboortekaartjes met de naam Willem
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Willem?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Willem

31%
61%
54%
15%
11%
15%

Welke kenmerken vind je bij Willem passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Willem

Willem is een jongensnaam die is afgeleid van Wilhelm. Dat is een Germaanse naam, die bestaat uit twee verschillende naamstammen. Het eerste deel, ‘wil’, betekent ‘wil, wilskracht, streven’. ‘Helm’ staat voor ‘beschermer’, maar ook voor ‘koning’. De naam betekent dus iets als ‘wilskrachtige beschermer’.

Al vanaf de Middeleeuwen is de naam heel populair, hij kwam onder andere in diverse adellijke en koninklijke families voor. Ook nu is dat het geval, de huidige koning van Nederland is Willem-Alexander. Zijn overgrootmoeder had ook een naam die is afgeleid van Wilhelm, namelijk Wilhelmina.

Aantallen en varianten Willem

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Willem als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Willem per jaar gegeven is

De jongensnaam Willem komt ongeveer 241.000 keer voor. Daarmee is het een van de meest voorkomende namen in Nederland. De naam is dan ook al honderden jaren in gebruik. Vanaf de jaren ’70 begint het gebruik wel wat af te nemen. Voor die tijd werd de naam Willem soms bijna 2.000 keer per jaar gegeven. Inmiddels ligt dat aantal meer rond de 200 keer per jaar.

Willem is afgeleid van Wilhelm. Er zijn ongeveer 16.000 mannen die Wilhelm heten, tweederde van hen draagt de naam als volgnaam. Wilhelm is echter bij lange na niet de meest gebruikte vorm. Er zijn namelijk 320.000 vrouwen die Wilhelmina heten. Die naam is jarenlang heel populair geweest en werd in de dertig jaar na de Tweede Wereldoorlog nog vaker gebruikt dan voor die tijd. In de jaren zeventig begon het gebruik ervan pas af te nemen. Overigens zijn er ook bijna 5.000 mannen die de naam Wilhelmina dragen.

Een andere vorm is Willemina, deze variant komt 39.000 keer voor. 12.000 vrouwen heten Willemijn. Die naam kwam op in de jaren zeventig, toen Wilhelmina en Willemina juist minder vaak gebruikt werden. Willemijntje is al jaren nauwelijks meer in gebruik, maar was tot 1950 tamelijk populair. In totaal zijn er zo’n 5.500 vrouwen met die naam. Willemien komt 3.500 keer voor, Wilhelmine 3.000 keer.

Wilhelmus is de naam van 243.000 mannen en 2.500 vrouwen. Net als bij Wilhelmina en Wilhelm wordt deze naam sinds de jaren zeventig veel minder vaak gebruikt. De vrouwelijke vorm Willempje, komt zo’n 6.000 keer voor. Overigens dragen vrouwen ook wel de naam Willem, dit komt zo’n 500 keer voor.

Een verkorte vorm is Willy, deze naam wordt aan zowel jongens als meisjes gegeven. Uiteraard zou Willy ook van andere namen die met ‘wil’ beginnen kunnen afstammen. 11.500 vrouwen en ruim 3.500 mannen heten Willy. In beide gevallen werd de naam, zeker als eerste naam, vooral gegeven tussen 1920 en 1960. 1.500 vrouwen dragen de naam Willie.

Begin jaren zestig kwam Willeke in gebruik. Deze naam komt inmiddels ongeveer 2.000 keer voor, even vaak als Willemke. Andere, minder vaak voorkomende varianten zijn Willemtje en Wilhelma, Wilhelmien, Willemine en Wimke.

Wetenswaardigheden Willem

Willem van Oranje

Willem van Oranje wordt gezien als de Vader des Vaderlands van Nederland. Hij was een van de leiders van de Opstand die leidde tot de Tachtigjarige Oorlog. Hij vocht voor vrijheid van godsdienst voor de protestanten. Zijn grootste tegenstander hierin was Filips II, de koning van Spanje.

In 1580 werd de prins vogelvrij verklaard door zijn tegenstanders in deze oorlog. Dat betekende dat iedereen hem ongestraft zou mogen doden. In 1584 werd Willem van Oranje vermoord door Balthasar Gerards. De kogelgaten van deze aanslag zijn nog altijd te zien in Museum het Prinsenhof in Delft.

Na het overlijden van zijn vader nam Willems zoon Maurits de strijd over. Willem van Oranje wordt gezien als de stamvader van het huidige Nederlandse koningshuis.

Bekijk ook deze namen

Nathan, Moos, Liam, Pepijn, Sven, Julian, Tim, Sepp, Jack, Cas