Godfried

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Godfried
  • Geboortekaartjes met de naam Godfried
  • Geboortekaartjes met de naam Godfried
  • Geboortekaartjes met de naam Godfried
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Godfried?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Godfried

26%
34%
54%
6%
23%
11%

Welke kenmerken vind je bij Godfried passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Godfried

Godfried is een tweestammige Germaanse naam. ‘God’ betekent ‘God’ en ‘fried’ staat voor ‘vrede, bescherming’. Samengevoegd betekent dat ‘levend onder goddelijke bescherming/vrede’.

De naam kwam al vroeg in de middeleeuwen voor. Uit de elfde en twaalfde eeuw zijn bisschoppen en hertogen bekend die Godfried heetten.

Aantallen en varianten Godfried

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Godfried als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Godfried per jaar gegeven is

De meest voorkomende variant is Godefridus, deze naam komt bijna 14.000 keer voor. De vrouwelijke variant is Godefrida. Er zijn ruim 6.000 vrouwen die zo heten. Godfried komt ongeveer 3.500 keer voor.

Ook Govert, dat bijna 3.500 keer voorkomt, en Goverdina, met ruim 4.000 naamdragers, zijn varianten van Godfried, net als Geoffrey. Geoffrey is vanaf 1970 populair geworden met een piek in de jaren negentig. Inmiddels zijn er 1.253 mannen die deze naam dragen.

Wetenswaardigheden Godfried

Godfried van Bouillon (1060-1100) was een van de leiders van de Eerste Kruistocht. In 1096 vertrok hij met een leger van 40.000 man in de richting van Jeruzalem. Het duurde tot 1099 voor ze daar aankwamen en het beleg rond de stad begonnen.

Toen Jeruzalem was ingenomen werd Godfried als koning gekozen, maar hij weigerde gekroond te worden in de stad waar Jezus een doornenkroon gedragen had. Wel aanvaardde hij de titel ‘Beschermer van het Heilig Graf’.

Godfried Bomans (1913-1971) was schrijver. Hij werd populair door zijn roman Erik of het klein insectenboek, zijn strips over Pa Pinkelman en zijn columns in de Volkskrant.

Namen die lijken op Godfried

Godefrida, Goverdina, Govert, Godefridus, Geoffrey

Bekijk ook deze namen

Joep, Tobias, Jason, Melle, Zayn, Jack, David, Tim, James, Jace