Julian

Julian is al jarenlang een populaire jongensnaam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Julian
  • Geboortekaartjes met de naam Julian
  • Geboortekaartjes met de naam Julian
  • Geboortekaartjes met de naam Julian
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Julian?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Julian

49%
55%
35%
24%
18%
32%

Welke kenmerken vind je bij Julian passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Julian

Julian is een jongensnaam die is afgeleid van Julius. Julius is een Latijnse familienaam waarvan de betekenis onzeker is. Er kan een verband zijn met het Griekse woord ‘ioulos’, dat ‘de eerste, wollige baardharen’ betekent. De naam zou dan ‘de jeugdige’ betekenen.

Een andere verklaring is dat de naam gevormd is uit ‘Jovilius’, dat ‘aan Jupiter gewijd’ betekent.

De naam verspreidde zich al vrij vroeg over Europa, hoewel hij in ons land pas vanaf de zestiende eeuw gebruikt werd.

Aantallen en varianten Julian

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Julian als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Julian per jaar gegeven is

De jongensnaam Julian wordt al tientallen jaren gebruikt, maar werd pas midden jaren ’90 populairder. Van 1996 tot 1997 verdubbelde het aantal gevoren Julians ruim. Mogelijk houdt dit verband met het personage Julian Verduyn, dat van 1996-1999 te zien was in de soap Goede tijden, slechte tijden. Sindsdien is de naam populair gebleven. In totaal komt Julian bijna 13.000 keer voor.

Buiten Nederland is Julian vooral populair in Duitstalige landen. In Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland staat de naam in de top 25. In de Verenigde Staten is de naam aan een opkomst bezig. Hij is daar in de afgelopen tien jaar verdubbeld in populariteit.

Julian is afgeleid van Julius. Julius komt zo’n 8.000 keer voor en is de laatste tien à vijftien jaar populair geworden. Er zijn echter veel geliefdere varianten.

Zo zijn er ongeveer 20.500 vrouwen en meisjes die Julia heten. Ook die naam wordt vooral de afgelopen tien jaar erg veel gebruikt. Julia staat al jaren in de top-10 van populairste meisjesnamen.

De variant Julien wordt ongeveer 1.900 keer gebruikt. Af en toe wordt die naam geschreven als Juliën.

Wetenswaardigheden Julian

Julian Barnes

Julian Barnes is een Engelse bestsellerauteur. Zijn werk is vaak filosofisch van aard en werd bekroond met vele prijzen. Hij schreef onder andere de romans Het enige verhaal en Alsof het voorbij is. Dit laatste boek werd verfilmd, met Charlotte Rampling en Jim Broadbent in de hoofdrol.

Julian Lennon

Julian Lennon is muzikant en songwriter. Hij is vooral bekend als de zoon van The Beatles-zanger John Lennon. Het nummer Hey Jude is voor hem geschreven. Het nummer heette oorspronkelijk Hey Jules, maar werd aangepast omdat men dat beter vond klinken. Daarnaast was een kindertekening van hem de inspiratie voor het nummer Lucy in the sky with diamonds.

Beroemde baby’s

Julian is ook een populaire babynaam onder beroemdheden. Onder meer acteur Robert de Niro, Friends-actrice Lisa Kudrow, komiek Jerry Seinfeld en zanger Robin Thicke kozen deze naam voor hun zoons.

Namen die lijken op Julian

Jule, Julianus, Julienne, Julio, Jules, Julia, Juliana, Julie, Julien, Juliet, Juliette, Juul

Bekijk ook deze namen

Thijs, Boaz, Siem, Ties, Liam, Noud, Elias, Tom, Roan, Mick