Juul

Juul is afgeleid van Julius

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Juul
  • Geboortekaartjes met de naam Juul
  • Geboortekaartjes met de naam Juul
  • Geboortekaartjes met de naam Juul
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Juul?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Juul

60%
71%
12%
41%
9%
10%

Welke kenmerken vind je bij Juul passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Juul

Juul is een typisch Hollandse naam, die zowel voor jongens als meisjes gebruikt wordt. De naam is bij jongens afgeleid van Julius, en bij meisjes van Julia.

Julius is een Latijnse familienaam waarvan de betekenis onzeker is. Er kan een verband zijn met het Griekse woord ‘ioulos’, dat ‘de eerste, wollige baardharen’ betekent. De naam zou dan ‘de jeugdige’ betekenen. Een andere verklaring is dat de naam gevormd is uit ‘Jovilius’, dat ‘aan Jupiter gewijd’ betekent.

Hoewel Julius en Julia al lange tijd voorkomen als naam, is Juul een naam die pas de laatste decennia en vooral de laatste 10 jaar pas in gebruik is.

Aantallen en varianten Juul

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Juul als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Juul per jaar gegeven is

Juul is een unisexnaam die de laatste jaren flink in populariteit is toegenomen. Op dit moment zijn er ruim 2.200 vrouwen en meisjes die deze naam dragen. De naam werd voor meisjes voor het eerst gebruikt in de jaren ’80, waarna de naam steeds geliefder werd. Vooral de laatste 10 jaar is het gebruik van de naam toegenomen. Mogelijk heeft dit te maken met de populariteit van de meisjesnaam Julia. Deze naam staat al jaren in de top 3 van populaire meisjesnamen. Het is momenteel een trend om te variëren met bekende, populaire namen.

De naam Juul wordt ook regelmatig als jongensnaam gebruikt. Hoewel de naam voor meisjes populairder is, zijn er toch ongeveer 1.200 mannen en jongens die Juul heten.

Juul is bij vrouwen afgeleid van de naam Julia. Julia is een populaire meisjesnaam die al eeuwen gebruikt wordt. Er zijn dan ook ongeveer 20.500 vrouwen en meisjes die zo heten. Vanaf 2008 staat de baan steevast op de 2e of 3e plek van populairste meisjesnamen. De laatste 2 jaar hebben andere populaire meisjesnamen Julia echter ingehaald. Tess, Emma, Anna en Julia worden afwisselend het meest gegeven aan pasgeboren baby’s.

De variant Jula sluit aan bij de trend om bekende namen net een beetje anders te spellen. Deze voornaam komt ruim 500 keer voor.

Bij jongens is Juul afgeleid van de naam Julius. Julius komt zo’n 8.000 keer voor en is de laatste tien à vijftien jaar populair geworden. De variant Jules wordt zo’n 4.500 keer gebruikt.

Wetenswaardigheden Juul

Omdat Juul nog maar relatief kort gebruikt wordt, zijn er nog weinig wetenswaardigheden over de naam. Wel zijn er leuke weetjes over de naam Julia.

Julia is de inspiratie geweest voor veel kunstwerken. Van Shakespeare tot Nick en Simon: allemaal raakten ze geïnspireerd door deze mooie meisjesnaam. Ook waar het beroemde naamgenoten betreft, begeven nieuwe Julia’s zich in goed gezelschap.

Romeo en Julia

Romeo en Julia is misschien wel het bekendste liefdesverhaal allertijden. Het gaat over Romeo, die verliefd wordt op Julia. Hun families zijn echter vijanden, waardoor hun liefde verboden is. Uiteindelijk vinden ze in de dood een manier om samen te zijn. Het tragische verhaal kent vele bewerkingen, zoals West Side Story en Najib en Julia.

The Beatles

Als ode aan zijn overleden moeder schreef John Lennon het lied Julia. Het nummer werd solo uitgevoerd door Lennon, maar werd wel uitgebracht op het album
The Beatles.

Nick en Simon

Het Volendamse popduo Nick en Simon bracht in 2013 een liefdesliedje uit met de titel Julia. Het nummer was de eerste nummer 1-hit in de Top 40 voor de zangers.

Henk Westbroek

Henk Westbroek bracht in 1998 het nummer Zelfs Je Naam Is Mooi uit. Dit nummer wordt onterecht vaak ‘Julia’ genoemd. Dat is grappig, want de naam Julia klinkt alleen helemaal op het einde van het lied. Op een speciale Valentijnsdag-editie werd de naam zelfs helemaal weggelaten.

Julia Roberts

Julia Roberts is een geliefde Amerikaanse actrice. Ze speelde in talloze films, waaronder Pretty Woman, Erin Brockovich en Notting Hill. De actrice is bekend vanwege haar prachtige lach. Actrice Emma Roberts is een nichtje van Julia.

Julia Stiles

Julia Stiles is bekend uit films als The Prince and Me en The Bourne Ultimatum. De actrice speelde bovendien naast Heath Ledger in de romantische film 10 Things I Hate About You.

Julia Child

Julia Child is een van de eerste televisiekoks. Ze bracht de Franse keuken naar Amerika met haar boek Mastering the Art of French Cooking. In 2009 kwam er een film uit over haar leven, Julie & Julia. Hierin speelde Meryl Streep de rol van Julia Child.

Namen die lijken op Juul

Jule, Julianus, Julienne, Julio, Jules, Julia, Julian, Juliana, Julie, Julien, Juliet, Juliette

Bekijk ook deze namen

Jesse, Quinn, Sam, Charlie, Daan, Dani, Noa, Puck, Sanne, Bo