Kees

Kees is afgeleid van Kornelis

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Kees
  • Geboortekaartjes met de naam Kees
  • Geboortekaartjes met de naam Kees
  • Geboortekaartjes met de naam Kees
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Kees?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Kees

33%
56%
49%
18%
12%
12%

Welke kenmerken vind je bij Kees passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Kees

Kees is afgeleid van Kornelis. Kornelis is een jongensnaam, die afkomstig is van de Latijnse naam Cornelius. De betekenis van deze naam is onzeker. Misschien is er een verband met het Latijnse ‘cornu’, wat ‘hoorn’ betekent, waarmee Cornelis dus zou staan voor ‘de gehoornde’. Dit is echter niet zeker.

Wel is bekend dat het een oude, Romeinse naam is. In de christelijke wereld werd de naam bekend door de in de Bijbel genoemde officier Cornelius.

De naam verspreidde zich langzaam over Europa. Uit de twaalfde eeuw zijn vermeldingen bekend uit Vlaanderen, in het noorden duurde het tot de vijftiende eeuw voordat de naam, ook in vrouwelijke vorm, geliefd werd.

In Friesland duurde dat zelfs tot in de zestiende eeuw. In de zestiende en zeventiende eeuw werd de naam Cornelis meegenomen naar engeland, door Engelsen die in Nederland gewoond hadden vanwege de vrijheid van godsdienst.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Kees

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Kees als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Kees per jaar gegeven is

Kees is afgeleid van Kornelis. Er zijn in Nederland 12.000 mannen met de naam Kornelis. Sinds 1960 neemt het gebruik van kornelis als eerste naam af. Als volgnaam komt kornelis al jaren ongeveer evenveel voor.

Een bekende variant van deze naam is Kees. Ongeveer 6.000 mannen heten zo. De vrouwelijke vorm Kornelia komt zo’n 3.500 keer voor.

Wetenswaardigheden Kees

Kees is afgeleid van Kornelis. In 1923 verscheen het boek Kees de jongen. Het werd geschreven door Theo Thijssen en is waarschijnlijk zijn bekendste boek. Het gaat over Kees Bakels, een jongen die in het Amsterdam van eind negentiende eeuw opgroeit. Hoewel hij afkomstig is uit de middenstand en zijn ouders moeite hebben om rond te komen, droomt Kees van zichzelf als ‘jongen van stand’. Ook is hij verliefd op Rosa Overbeek, een meisje van goede komaf.

Hij heeft een levendige fantasie en zou het wellicht ver kunnen schoppen. Helaas haalt de werkelijkheid hem in als zijn vader ernstig ziek wordt en hij de school moet verlaten om te gaan werken.

Van het boek zijn zowel een film als een toneelstuk gemaakt. In het toneelstuk wordt de rol van Kees door twee acteurs gespeeld: een ‘Kees-in-de-werkelijkheid’ en een ‘Kees-in-diens-dagdromen’.

Namen die lijken op Kees

Kornelia

Bekijk ook deze namen

Thomas, Siem, Jaxx, Adam, Willem, Jens, Xavi, Dex, Jason, Luuk