Kornelis

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Kornelis
  • Geboortekaartjes met de naam Kornelis
  • Geboortekaartjes met de naam Kornelis
  • Geboortekaartjes met de naam Kornelis
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Kornelis?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Kornelis

13%
44%
53%
13%
9%
6%

Welke kenmerken vind je bij Kornelis passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Kornelis

Kornelis is een jongensnaam, die afkomstig is van de Latijnse naam Cornelius. De betekenis van deze naam is onzeker. Misschien is er een verband met het Latijnse ‘cornu’, wat ‘hoorn’ betekent, waarmee Cornelis dus zou staan voor ‘de gehoornde’. Dit is echter niet zeker.

Wel is bekend dat het een oude, Romeinse naam is. In de christelijke wereld werd de naam bekend door de in de Bijbel genoemde officier Cornelius.

De naam verspreidde zich langzaam over Europa. Uit de twaalfde eeuw zijn vermeldingen bekend uit Vlaanderen, in het noorden duurde het tot de vijftiende eeuw voordat de naam, ook in vrouwelijke vorm, geliefd werd.

In Friesland duurde dat zelfs tot in de zestiende eeuw. In de zestiende en zeventiende eeuw werd de naam Cornelis meegenomen naar engeland, door Engelsen die in Nederland gewoond hadden vanwege de vrijheid van godsdienst.

Aantallen en varianten Kornelis

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Kornelis als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Kornelis per jaar gegeven is

Er zijn in Nederland 12.000 mannen met de naam Kornelis. Sinds 1960 neemt het gebruik van kornelis als eerste naam af. Als volgnaam komt kornelis al jaren ongeveer evenveel voor.

Een bekende variant van deze naam is Kees. Ongeveer 6.000 mannen heten zo. De vrouwelijke vorm Kornelia komt zo’n 3.500 keer voor.

Wetenswaardigheden Kornelis

In 1923 verscheen het boek Kees de jongen. Het werd geschreven door Theo Thijssen en is waarschijnlijk zijn bekendste boek. Het gaat over Kees Bakels, een jongen die in het Amsterdam van eind negentiende eeuw opgroeit. Hoewel hij afkomstig is uit de middenstand en zijn ouders moeite hebben om rond te komen, droomt Kees van zichzelf als ‘jongen van stand’. Ook is hij verliefd op Rosa Overbeek, een meisje van goede komaf.

Hij heeft een levendige fantasie en zou het wellicht ver kunnen schoppen. Helaas haalt de werkelijkheid hem in als zijn vader ernstig ziek wordt en hij de school moet verlaten om te gaan werken.

Van het boek zijn zowel een film als een toneelstuk gemaakt. In het toneelstuk wordt de rol van Kees door twee acteurs gespeeld: een ‘Kees-in-de-werkelijkheid’ en een ‘Kees-in-diens-dagdromen’.

Namen die lijken op Kornelis

Kees, Kornelia

Bekijk ook deze namen

Floris, Abel, Siem, Otis, Tijn, Amir, Fedde, Oliver, Adam, Pim