Leonard

Leonard is afgeleid van Leonhard

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Leonard
  • Geboortekaartjes met de naam Leonard
  • Geboortekaartjes met de naam Leonard
  • Geboortekaartjes met de naam Leonard
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Leonard?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Leonard

25%
52%
55%
9%
11%
23%

Welke kenmerken vind je bij Leonard passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Leonard

Leonard is afgeleid van Leonhard. Leonhard is een Germaanse jongensnaam. De betekenis van het tweede deel is ‘sterk’. Het eerste deel komt vermoedelijk oorspronkelijk van de stam ‘lewa’ of ‘liwi’, dat ‘genadig’ betekent. Later werd dit echter gelijkgetrokken met het Latijnse woord ‘leo’, dat ‘leeuw’ betekent. Zo werd de betekenis van Leonhard ‘zo sterk als een leeuw’.

De naam kwam al in de vijfde eeuw voor. In onze gebieden werd hij echter pas in de zestiende eeuw populair. Vrouwelijke vormen kwamen in de tweede helft van de zestiende eeuw op.

Aantallen en varianten Leonard

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Leonard als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Leonard per jaar gegeven is

Leonard is afgeleid van Leonhard. Leonhard wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt, de naam komt nog geen 500 keer voor. De vorm Leonard is wel geliefd: bijna 16.000 mannen heten zo. De populairste variant van de naam is Leonardus. Er zijn bijna 74.000 mannen met deze naam.

De naam wordt regelmatig afgekort tot Lenn of Len. Deze vormen komen ongeveer 1.300 en 840 keer voor.

De vrouwelijke vorm Leonarda komt ongeveer 15.000 keer voor. Zo’n 1.500 mannen heten Leonardo.

Lena is ook een verkorting van Leonhard, hoewel het ook een verkorting van Helena of Magdalena kan zijn. Helena betekent ‘de stralende, de schitterende’. Magdalena betekent ‘vrouw uit Magdala’. Deze laatste naam is bekend uit de Bijbel. Een van de vrouwen die Jezus volgden, was Maria Magdalena. De naam Lena komt bijna 16.000 keer voor.

Zo’n 4.500 vrouwen heten Leentje. Leuntje komt ongeveer 2.000 keer voor. Dit kan overigens ook een variant van Apollonia zijn, een Griekse naam met de betekenis ‘tot Apollo behorend’. Apollo was de Griekse god van het licht, later ook van de dichtkunst, muziek en geneeskunst.

De naam wordt ook wel verkort tot Lenie of Leny. Lenie komt zo’n 1.200 keer voor, Leny bijna 900 keer. Nog minder vaak worden Leni, Lenneke en Lenny gebruikt.

Wetenswaardigheden Leonard

Leonard is afgeleid van Leonhard. De bekende wetenschapper en kunstenaar Leonardo da Vinci leefde van 1452 tot 1519. Hij begon zijn carrière als schilder en was al in zijn eigen tijd beroemd. Hij kreeg diverse opdrachten voor het maken van religieuze kunst. Een van de resultaten hiervan is de beroemde muurschildering van het laatste avondmaal.

Behalve schilder was Leonardo da Vinci ook onderzoeker. Hij bestudeerde de menselijke anatomie en ontwierp allerlei machines, zoals een onderzeeër en een helikopter. Ook de viola organista, een muziekinstrument met toetsen en snaren, is door hem ontworpen. Overigens werd het eerste exemplaar hiervan pas in 1575 gebouwd.

Bekijk ook deze namen

Mohamed, Thijs, Owen, Guus, Abel, Melle, Bram, Jace, Jack, Willem