Marlies

Marlies is afgeleid van Maria

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Marlies
  • Geboortekaartjes met de naam Marlies
  • Geboortekaartjes met de naam Marlies
  • Geboortekaartjes met de naam Marlies
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Marlies?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Marlies

78%
42%
35%
30%
17%
14%

Welke kenmerken vind je bij Marlies passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Marlies

Marlies is afgeleid van Maria. Maria is een Hebreeuwse meisjesnaam en is een variant op Mirjam. De naam Mirjam is bekend uit het Oude Testament. Zij was de zus van Mozes.

De afgeleide Maria kwam in het Nieuwe Testament voor. Zo droeg de moeder van Jezus deze naam. Deze meisjesnaam is inmiddels veel populairder dan haar stamnaam.

Wat de naam Maria precies betekent is niet bekend. Er zijn meer dan zestig verschillende verklaringen. Dit komt onder andere omdat de naam oorspronkelijk alleen met medeklinkers geschreven werd.

Meestal wordt de meisjesnaam verklaard als ‘bitterheid’. In de middeleeuwen werd de naam Maria vaak geassocieerd met het Latijnse woord ‘mare’, dat ‘zee’ betekent.

Pas later in de middeleeuwen werd de naam in ons deel van Europa populair. Bij rooms-katholieken is het gebruikelijk om de naam Maria aan jongens als tweede of derde doopnaam te geven.

Aantallen en varianten Marlies

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Marlies als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Marlies per jaar gegeven is

Marlies is afgeleid van Maria. Maria is een van de meest gebruikte namen in ons land. Er zijn maar liefst 1.522.000 vrouwen en 510.000 mannen die deze naam dragen. De naam wordt sinds 1970 minder vaak gegeven en de populariteit neemt steeds verder af.

De naam Maria is afgeleid van Mirjam, deze meisjesnaam komt bijna 19.000 keer voor. Verder zijn er nog zo’n 7.000 vrouwen met de naam Miriam. Vormen als Mariam, Myriam, Meryem en Maryam komen elk minder dan 1.000 keer voor.

Varianten

Maria heeft niet alleen veel naamdragers, er zijn ook veel varianten op de naam. Daarvan is Marie wel de populairste. 54.000 mannen en 45.000 vrouwen heten zo. Een andere geliefde variant is Maaike. Deze naam komt ongeveer 24.500 keer voor. Deze naam wordt ook wel geschreven als Maike of Mayke.

Er zijn ruim 23.500 vrouwen die Marijke heten. De naam Marieke wordt 22.500 keer gebruikt. Af en toe komen ook vormen voor als Marike, Mariken en Marika.

16.000 vrouwen heten Manon. Een andere variant is Mariska, deze meisjesnaam komt bijna 14.000 keer voor. 12.500 vrouwen heten Marije. De verkleinvorm Marijtje komt ruim 1.500 keer voor. Minder gebruikelijk is de verkorting Marij.

12.000 vrouwen dragen de naam Marion. Geschreven als Marjon komt deze naam 4.000 keer voor. De naam Mara komt ongeveer 3.800 keer voor.

Vermoedelijk is ook Marjolein een variant op Maria en is deze naam populair geworden omdat het tevens een plantennaam is. Marjolein komt 17.000 keer voor. Bijna 4.500 vrouwen heten Marjolijn, 1.000 vrouwen dragen de naam Marjoleine.

Mariëlle komt ongeveer 8.500 keer voor. Soms wordt deze naam geschreven zonder trema, dus als Marielle. Andere varianten zijn Mariëlla of Mariël.

Marja komt 6.500 keer voor. Maureen wordt de laatste jaren veel gebruikt, maar was ook in de jaren zeventig al populair. Deze naam wordt door zo’n 5.500 vrouwen en meisjes gedragen.

5.500 vrouwen heten Mieke, die meisjesnaam komt ongeveer 5.000 keer voor. Een enkele keer wordt de variant Mijke gebruikt.

De Engelse vorm Mary wordt door bijna 5.000 vrouwen gedragen. Marrigje is een al wat oudere variant en wordt zo’n 4.000 keer gebruikt, Marretje komt 2.000 keer voor.

Andere vormen zijn Marigje en Marry. Er zijn ongeveer 4.500 vrouwen met de naam Mariëtte of Mariette. Ook Marietje, Mariët en Mariëtta komen wel voor.

Marissa is de naam van bijna 3.000 vrouwen. Zeldzamer zijn Marisa en Marise.

Mascha, een naam die vooral tussen 1970 en 1980 gebruikt werd, komt zo’n 2.000 keer voor. Iets minder naamdragers heeft de naam Mare. 1.500 vrouwen heten Mia.

Andere, minder gebruikelijke varianten zijn Marrit, Marita of Marith, Marlijn en Mayra.

Samenstellingen

Behalve als zelfstandige naam met vele varianten, komt Maria ook vaak voor in samenstellingen. De meestvoorkomende samenstelling is Marianne. Deze naam wordt beschouwd als een samenvoeging van Maria en Anna.

Oorspronkelijk is Marianne wellicht rechtstreeks uit Marion of Mirjam gevormd. Marianne komt zo’n 39.000 keer voor. 9.000 vrouwen heten Marjan, Marian komt bijna 6.500 keer voor. Er zijn bijna 3.000 vrouwen met de naam Marianna en 2.500 die Marjanne heten.

Andere varianten zijn Mariana en de jongensnaam Marianus.

Manouk is een samenvoeging van Maria of Manon en Anouk. Manouk komt zo’n 1.800 keer voor.

Er zijn bijna 11.000 vrouwen die Marloes heten. De naam is een samenvoeging van Maria en Louise. Milou is eveneens gevormd uit Maria en Louise en komt 6.500 keer voor.

Bijna 2.500 vrouwen heten Marie-Louise, Marlou komt 1.900 keer voor, Malou bijna evenveel. De naam Marlous wordt ongeveer 1.200 keer gebruikt. Manou is een vermenging van Manon en Malou. 800 vrouwen dragen deze naam.

Marlies komt van Maria en Elisabeth. Deze meisjesnaam komt bijna 5.000 keer voor. Het tweede deel van Marjo is afkomstig van Johanna. 1.400 vrouwen dragen deze naam.

‘José’ in de samenstelling Marie-José komt van Jozef. Deze naam komt 1.000 keer voor.

Wetenswaardigheden Marlies

De heilige maagd Maria

Marlies is afgeleid van Maria. Maria is natuurlijk vooral bekend uit de Bijbel. Het is de naam van de moeder van Jezus. Het Nieuwe Testament vertelt hoe Maria voor haar huwelijk met Jozef werd bezocht door een engel. Deze vertelde haar dat de Heilige Geest haar een zoon zou schenken.

Maria werd inderdaad zwanger, terwijl ze nog maagd was. In een stal in Bethlehem baarde ze haar zoon, Jezus. Deze gebeurtenis wordt door de christenen gevierd op 25 december: het kerstfeest.

De heilige maagd Maria is nog altijd aanwezig in het christelijke geloof. Zij wordt aanbeden en het rozenkransgebed wordt aan haar gericht. Ook zijn er plaatsen waar Maria zou zijn verschenen, waar pelgrims naartoe trekken. De bekendste hiervan is Lourdes. Hier trekken jaarlijks duizenden mensen naartoe die ernstig ziek zijn. Zij bidden tot Maria en vragen om genezing.

Maria Magdalena

Maria Magdalena is ook bekend uit de Bijbel. In het Bijbelboek Lucas wordt verteld hoe Jezus haar bevrijdt van duivelse geesten. De precieze rol van Maria Magdalena in het leven van Jezus is niet helemaal duidelijk. Er wordt wel beweerd dat zij de geliefde of echtgenote van Jezus was.

In de roman The DaVinci Code van Dan Brown speelt Maria Magdalena ook een belangrijke rol. In dit boek zoeken de hoofdpersonen naar de afstammelingen van Jezus en Maria Magdalena.

Maria Montessori

Maria Montessori is de grondlegger van het montessorionderwijs. Zij was van mening dat kinderen behoefte hadden aan een meer individuele aanpak. Door hun eigen taken te kiezen, kunnen kinderen zich volgens haar beter ontwikkelen. Deze filosofie wordt nog altijd toegepast in het montessorionderwijs.

Pussy Riot

Maria Alyokhina is een van de leden van de Russische punkband Pussy Riot. Ook is ze bekend als politiek activiste en feministisch icoon. Ze verzet zich tegen het regime van president Poetin, dat ze vrouwonvriendelijk vindt. Maria werd samen met andere leden van Pussy Riot gearresteerd tijdens een protestactie. De hele wereld was in rep en roer door de gevangenneming van de activistes. In 2013 worden ze vrijgelaten vanwege een amnestiewet.

Tennis

Maria Sjarapova is een bekende tennisster uit Rusland. Zij staat al jaren bekend als een van de beste vrouwelijke tennisspelers ter wereld. Als een van weinigen slaagde ze erin om alle vier de grandslamtoernooien te winnen. Naast tennisster is Maria ook succesvol als model.

Bekijk ook deze namen

Sophia, Lena, Sara, Fleur, Kate, Lisa, Veerle, Noor, Benthe, Fiene