Mauritius

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Mauritius
  • Geboortekaartjes met de naam Mauritius
  • Geboortekaartjes met de naam Mauritius
  • Geboortekaartjes met de naam Mauritius
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Mauritius?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Mauritius

9%
27%
73%
9%
45%
45%

Welke kenmerken vind je bij Mauritius passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Mauritius

Mauritius is een jongensnaam die uit het Latijn komt. Het is een uitbreiding van ‘maurus’, dat ‘Moor, bewoner van Mauretanië’ betekent.

In het zuidelijke deel van de Nederlanden kwam de naam rond 1100 in gebruik.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Mauritius

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Mauritius als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Mauritius per jaar gegeven is

Mauritius is niet zo gebruikelijk als voornaam, nog geen 700 mannen heten zo. Men geeft de voorkeur aan Maurice, dat 17.500 keer voorkomt. Maurice was vooral tussen 1970 en 1980 erg populair, hoewel de naam nog steeds vaak gebruikt wordt.

Een andere tamelijk veel gebruikte variant is Maurits. Deze naam komt 7.500 keer voor en is sinds 1970 duidelijk meer in gebruik.

Ook zijn er nog enkele minder vaak voorkomende varianten. Morris is sinds enkele jaren in beeld, deze naam komt ongeveer 1.600 keer voor. Ook Mauro en Maura zijn namen die recent in gebruik gekomen zijn, beide komen minder dan 1.000 keer voor.

Wetenswaardigheden Mauritius

Maurits van Oranje (1567-1625) was de zoon van Willem van Oranje. Op zijn achttiende verjaardag werd hij stadhouder van Holland en Zeeland. In 1590, dus vijf jaar later, verkreeg hij ook het stadhouderschap over Gelderland, Overijssel en Utrecht.

Maurits bemoeide zich niet veel met de politiek, dit liet hij liever over aan landsadvocaat Johan van Oldenbarneveldt. Zelf voerde hij het leger aan in de strijd tegen de Spanjaarden. De samenwerking tussen Maurits en Johan van Oldenbarneveldt bleek succesvol te zijn, de twee mannen vulden elkaar goed aan.

Tussen 1588 en 1598 behaalde Maurits vele overwinningen op de Spaanse troepen. Een van de bekendste overwinningen in die tijd vond plaats in 1590 en is tegenwoordig bekend als de list met het turfschip van Breda. Met een turfschip, dat vanwege zijn regelmatige leveringen niet meer gecontroleerd werd, werden manschappen de stad in gebracht. Zij overrompelden de Spaanse soldaten die het kasteel bezetten. Met deze overwinning werd Maurits’ reputatie gevestigd en de Staten-Generaal stelden meer geld beschikbaar voor het leger.

Uiteindelijk raakten Maurits en Johan van Oldenbarneveldt met elkaar in conflict. Van Oldenbarneveldt wilde vrede met Spanje sluiten, Maurits zag daar weinig heil in. Tijdens het Twaalfjarig Bestand kwamen ze ook op religieus gebied tegenover elkaar te staan. Uiteindelijk laaiden de conflicten, niet alleen tussen hen persoonlijk, maar ook op nationaal gebied, zo op dat Johan van Oldenbarneveldt ter dood werd veroordeeld.

Namen die lijken op Mauritius

Morris, Maura, Maurice, Maurik, Mauro, Maurits

Bekijk ook deze namen

Pepijn, Zayn, Sven, Noud, Johannes, Oscar, Dean, Ruben, Mohammed, Boris