Mees

Mees is een geliefde naam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Mees
  • Geboortekaartjes met de naam Mees
  • Geboortekaartjes met de naam Mees
  • Geboortekaartjes met de naam Mees
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Mees?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Mees

58%
59%
16%
34%
12%
11%

Welke kenmerken vind je bij Mees passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Mees

Mees is een jongensnaam die waarschijnlijk een afgekorte vorm is van Bartholomeüs. Dat is een Hebreeuwse naam, die ‘zoon van Talmai’ betekent. ‘Talmai’ betekent ‘de vorentrekker’ of ‘rijk aan rimpels’.

Ook is het mogelijk dat het tweede deel van Bartholomeus een verband heeft met het Griekse ‘Ptolemeus’, wat ‘de oorlogszuchtige’ betekent.

In het Nederlands is de mees ook een soort zangvogel. Onder deze soort vallen bijvoorbeeld de welbekende koolmees, de pimpelmees en de grijze mees. Het zijn kleine, behendige vogeltjes die in de meeste tuinen in Nederland wel te vinden zijn.

Bekijk ook van andere populaire namen de betekenis.

Aantallen en varianten Mees

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Mees als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Mees per jaar gegeven is

Mees is een jongensnaam die al wordt gebruikt sinds de 19e eeuw. Hij werd echter pas populair halverwege de jaren ’90. Daarna nam het aantal Mezen in een rap tempo toe en stond de naam regelmatig in de top-20 van vaakst gekozen jongensnamen. Inmiddels staat hij zelfs regelmatig in de top 10.

Er zijn in Nederland ruim 10.000 jongens en mannen met de naam Mees. De meesten van hen krijgen de naam als eerste voornaam. Daarnaast zijn er nog ongeveer 400 vrouwen die deze naam hebben gekregen.

Internationaal komt de naam Mees vrijwel niet voor. De dubbele e wordt in veel talen anders uitgesproken, of bestaat zelfs helemaal niet. Mees kan een afkorting zijn van Bartholomeus. Deze naam krijgt buiten Nederland meestal de voorkeur.

Mees is mogelijk een afgeleide van Bartholomeus. Deze naam wordt de laatste decennia steeds minder vaak gegeven. Toch komt hij nog bijna 12.000 keer voor onder Nederlandse jongens en mannen.

Wetenswaardigheden Mees

Mees Kees

Mees Kees is een populaire film- en boekenreeks, over een stagiair die voor de klas komt te staan. Mees is in dit verhaal een afkorting voor ‘meester’. De kinderen van groep 6 noemen hun leraar ‘mees Kees’, omdat dit leuker klinkt. Mees Kees wordt in de verfilmingen gespeeld door Willem Voogd.

Mees Peijnenburg

Mees Peijnenburg is een Nederlandse acteur en regisseur. Hij speelde in verschillende films, zoals Timboektoe en Oorlogswinter. Als regisseur won hij een belangrijke filmprijs voor zijn korte film Un creux dans mon coeur.

Beroemde baby’s

Onder sporters blijkt Mees een populaire voornaam te zijn. Zo gaven keeper Maarten Stekelenburg en Olympisch schaatser Ronald Mulder allebei hun pasgeboren zoontje deze geliefde naam.

Bekijk ook deze namen

Sem, Noa, Luca, Floor, Quinn, Sanne, Charlie, Daan, Jayden, Isa