Nicolasine

Nicolasine is afgeleid van Nicolaas

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Nicolasine
  • Geboortekaartjes met de naam Nicolasine
  • Geboortekaartjes met de naam Nicolasine
  • Geboortekaartjes met de naam Nicolasine
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Nicolasine?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Nicolasine

14%
29%
29%
 0%
14%
29%

Welke kenmerken vind je bij Nicolasine passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Nicolasine

Nicolasine is afgeleid van Nicolaas. Nicolaas is een jongensnaam die is samengesteld uit de Griekse woorden ‘nikè’ of ‘overwinning’ en ‘laos’, wat ‘volk’ betekent. De volledige naam betekent dus ‘overwinnaar van het volk’.

De naam werd snel populair door de verering van Nicolaas van Myra, in de negende eeuw was hij een van de belangrijkste heiligen en in de tiende en elfde eeuw werd hij beschermheilige van veel kerken.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Nicolasine

Nicolasine is afgeleid van Nicolaas. Nicolaas is de meest gebruikte naam die met een N begint. 88.500 mannen en 1.000 vrouwen dragen deze naam. Rond 1950 nam het gebruik van Nicolaas als eerste naam af. Als tweede naam werd hij tussen 1950 en 1970 juist wat vaker gebruikt. Het gebruik van Nicolaas als naam voor vrouwen is sterk wisselend, maar nog steeds zijn er meisjes die deze naam krijgen.

Er zijn diverse varianten op de naam Nicolaas. Voor meisjes is Nicole geliefd, deze naam komt 25.500 keer voor. Nicole werd vooral rond 1970 veel gebruikt. De naam wordt ook wel gespeld als Nicolle, er zijn ongeveer 1.400 vrouwen die zo heten.

Een uitbreiding is Nicolette of Nicoline. Nicolette komt ruim 6.500 keer voor, Nicoline ruim 4.000 keer.

7.000 vrouwen en meisjes dragen de naam Nikki. Nikki is halverwege de jaren tachtig populair geworden en wordt meestal als eerste naam gegeven. 2.500 vrouwen heten Nicky. Deze naam wordt echter vaker als jongensnaam gebruikt en komt dan ongeveer 5.000 keer voor.

Uit het Russisch stamt de vorm Nikita. Eind jaren tachtig is deze naam in Nederland in gebruik gekomen, ongeveer 3.000 vrouwen en meisjes heten zo.

Andere varianten op Nicolaas zijn Nicolasine – dat bijna 2.500 keer voorkomt – of Nicolina. Die naam wordt door zo’n 1.800 vrouwen gedragen. 1.300 vrouwen heten Nicola, 1.200 dragen de naam Nicolien. Ongeveer 108 meisjes en 200 jongens heten Nikola.

Wetenswaardigheden Nicolasine

Nicolasine is afgeleid van Nicolaas. Ieder jaar wordt uitbundig gevierd dat Sint Nicolaas met zijn stoomboot, schimmel en Pieten uit Spanje komt gevaren om cadeautjes en pepernoten naar Nederland te brengen.

Veel elementen uit dit feest zijn terug te voeren op de heilige Nicolaas, die bisschop was in Myra. Deze plaats ligt in het zuiden van het huidige Turkije. Het idee dat hij uit Spanje zou komen is vermoedelijk in de negentiende eeuw geïntroduceerd met het liedje: ‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan’.

Hoewel de vierde-eeuwse Nicolaas dus niet uit Spanje kwam en zeker ook geen stoomboot tot zijn beschikking had, stond hij wel bekend om zijn naastenliefde en vrijgevigheid.

Een van de legenden die aan zijn naam verbonden zijn gaat over een arme man die drie dochters had en hen nooit de benodigde bruidsschat mee zou kunnen geven. Ze zouden zelfs als slaven verkocht moeten worden. Er kwam echter redding doordat er drie geldbuidels, elk voorzien van een volledige bruidsschat, door het open raam gegooid werden.

Het verhaal gaat dat deze buidels terechtkwamen in schoenen die stonden te drogen – vandaar dat er vandaag de dag nog steeds schoenen gezet worden en er met lekkers gestrooid wordt. Ook de chocolademunten zijn waarschijnlijk aan dit verhaal verbonden.

Al in de vijftiende eeuw werd op Sinterklaasavond de schoen gezet. Dit gebeurde aanvankelijk in de kerk en de opbrengst werd onder de armen verdeeld. Vanaf de zestiende eeuw was het schoenzetten iets dat door kinderen in de huiskamer gebeurde, zij kregen er dan wat lekkers in.

Bekijk ook deze namen

Tessa, Rosie, Eva, Fiene, Fleur, Charlotte, Amira, Noor, Lara, Rosa