Niek

Niek is afgeleid van Nicolaas

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Niek
  • Geboortekaartjes met de naam Niek
  • Geboortekaartjes met de naam Niek
  • Geboortekaartjes met de naam Niek
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Niek?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Niek

41%
72%
21%
30%
16%
16%

Welke kenmerken vind je bij Niek passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Niek

Niek is een jongensnaam die is afgeleid van Nicolaas. Die naam is een samenstelling van de Griekse woorden ‘nikè’ of ‘overwinning’ en ‘laos’, wat ‘volk’ betekent. De volledige naam betekent dus ‘overwinnaar van het volk’.

De naam werd snel populair door de verering van Nicolaas van Myra, in de negende eeuw was hij een van de belangrijkste heiligen en in de tiende en elfde eeuw werd hij beschermheilige van veel kerken.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Niek

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Niek als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Niek per jaar gegeven is

De naam Niek kwam eind jaren ’40 voor het eerst in beeld. In 1948 kregen 8 jongetjes deze voornaam. Daarna verdween de naam weer even uit beeld, om tijdens de jaren ’60 opnieuw zijn opwachting te maken. Deze keer bleef deze jongensnaam wat beter hangen en steeg de populariteit jarenlang. In totaal komt de naam bijna 10.000 keer voor.

Niek is afgeleid van Nicolaas. Nicolaas is de meest gebruikte naam die met een N begint. 88.500 mannen en 1.000 vrouwen dragen deze naam. Rond 1950 nam het gebruik van Nicolaas als eerste naam af. Als tweede naam werd hij tussen 1950 en 1970 juist wat vaker gebruikt. Het gebruik van Nicolaas als naam voor vrouwen is sterk wisselend, maar nog steeds zijn er meisjes die deze naam krijgen.

Er zijn diverse varianten op de naam Nicolaas. Voor meisjes is Nicole geliefd, deze naam komt 25.500 keer voor. Nicole werd vooral rond 1970 veel gebruikt. De naam wordt ook wel gespeld als Nicolle, er zijn ongeveer 1.400 vrouwen die zo heten.

Een uitbreiding is Nicolette of Nicoline. Nicolette komt ruim 6.500 keer voor, Nicoline ruim 4.000 keer.

7.000 vrouwen en meisjes dragen de naam Nikki. Nikki is halverwege de jaren tachtig populair geworden en wordt meestal als eerste naam gegeven. 2.500 vrouwen heten Nicky. Deze naam wordt echter vaker als jongensnaam gebruikt en komt dan ongeveer 5.000 keer voor.

Uit het Russisch stamt de vorm Nikita. Eind jaren tachtig is deze naam in Nederland in gebruik gekomen, ongeveer 3.000 vrouwen en meisjes heten zo.

Andere varianten op Nicolaas zijn Nicolasine – dat bijna 2.500 keer voorkomt – of Nicolina. Die naam wordt door zo’n 1.800 vrouwen gedragen. 1.300 vrouwen heten Nicola, 1.200 dragen de naam Nicolien.

Wetenswaardigheden Niek

Niek Roozen is een Nederlandse acteur. Hij werd vooral bekend door de scripted reality-serie Brugklas, waar hij het personage Max speelde. Daarnaast zat hij in films als De bend van Urk en Renesse. Buiten zijn acteerwerk heeft Niek sinds 2016 een eigen show waarin hij vragen over de liefde beantwoordt.

Bekijk ook deze namen

Liam, Mohamed, Tim, Thomas, Morris, Tijn, Ties, Floris, Owen, Boris