Novi

Novi is afgeleid van Nova

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Novi
  • Geboortekaartjes met de naam Novi
  • Geboortekaartjes met de naam Novi
  • Geboortekaartjes met de naam Novi
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Novi?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Novi

77%
46%
 4%
36%
8%
11%

Welke kenmerken vind je bij Novi passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Novi

Novi is afgeleid van Nova. Nova is een meisjesnaam die de vrouwelijke variant van het Latijnse woord ‘novus’ is. Dit betekent ‘nieuw’. Novus komt ook voor in het moderne Portugees. Ook hier heeft het ‘nieuw’ als betekenis.

Het woord nova wordt ook gebruikt in de sterrenkunde. Een ster die plotseling toeneemt in helderheid noem je een (super)nova. De ster wordt ineens veel beter zichtbaar door de extra felle uitstraling, waardoor het kan lijken alsof er een nieuwe ster is ontstaan.

Daarnaast is Nova ook een woord in het Indiaans. Hier betekent Nova ‘achtervolgt vlinders’.

Aantallen en varianten Novi

Novi is afgeleid van Nova. Nova is een vrij nieuwe naam, die pas sinds het jaar 2000 als meisjesnaam in Nederland gebruikt wordt. Daarvoor kwam de naam vrijwel niet voor. Vanaf 2012 is de populariteit van Nova flink gegroeid. In 2018 kwam Nova voor het eerst in de top 20 van populairste meisjesnamen. Nu schommelt ze de lijst ieder jaar in en uit. In totaal zijn er ongeveer 5.000 meisjes die deze naam dragen.

Internationaal is Nova als naam nog niet erg bekend. In Zweden kwam de naam ook begin 2000 plotseling in beeld. Sindsdien staat de naam daar in de top 50 met populairste meisjesnamen.

Ook in Amerika wordt de naam regelmatig gebruikt. Hier was de naam zelfs al eind 19e eeuw en begin 20e eeuw bekend. Na 1938 stopte het gebruik abrupt, om pas in 2011 weer terug te komen. Inmiddels staat Nova in Amerika in de top 100 van populaire meisjesnamen.

Waarschijnlijk is de meisjesnaam Novi een variant op Nova. Deze naam is nog maar heel kort populair en wordt gedragen door ongeveer 150 meisjes. Daarnaast zijn er nog ongeveer 30 jongens met deze voornaam.

Wetenswaardigheden Novi

Nova van Dijk

Novi is afgeleid van Nova. Nova van Dijk is een Nederlandse regisseur. Daarnaast presenteerde ze het reisprogramma Staatslot op Locatie. Voor Zapp regisseerde ze de serie Poesjes. Dit was een real life soap over poezen die in een poppenhuis wonen.

Nova Corps

Het fictieve Nova Corps is een politiemacht uit het Marvel Cinematic Universe. De agenten komen voor in Guardians of the Galaxy en Avengers: Infinity War.

Nova Zembla

Nova Zembla is een eilandengroep bij Rusland. De ontdekkingsreizigers Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck strandden hier in de winter van 1596-1597 tijdens hun laatste ontdekkingsreis. Van hun schip bouwden ze een hut om te overwinteren, waarna ze de hut weer ombouwden tot schip om de bewoonde wereld te bereiken. In 2011 werd dit verhaal verfilmd in de Nederlandse 3D-film Nova Zembla.

Namen die lijken op Novi

Nové, Novée

Bekijk ook deze namen

Yara, Sofia, Hailey, Tess, Evi, Fenna, Suze, Milou, Loua, Fay