Oliver

Oliver is afgeleid van Olivier

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Oliver
  • Geboortekaartjes met de naam Oliver
  • Geboortekaartjes met de naam Oliver
  • Geboortekaartjes met de naam Oliver
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Oliver?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Oliver

45%
48%
42%
18%
6%
39%

Welke kenmerken vind je bij Oliver passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Oliver

Oliver is afgeleid van Olivier. Olivier is een Latijnse naam en betekent ‘olijfboom’. De naam komt vermoedelijk van het Latijnse woord ‘olivarius’ dat ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’ betekent.

De olijftak is het symbool van de vrede en de olijfboom was in de Oudheid economisch erg belangrijk, vanwege de olie. Deze boom groeit heel langzaam, dus het was een teken van vrede als een boom zich rustig kon ontwikkelen, terwijl het een grote slag was als hij door vijanden vernietigd werd.

Mogelijk is de naam verspreid of ontstaan door de gelijkenis met al bestaande Germaanse namen. In dat geval valt te denken aan namen die met ‘alf’ beginnen, dat ‘natuurgeest, elf’ betekent. Het tweede deel zou dan overeen komen met ‘heer’, dat ‘leger’ betekent.

Ook is het mogelijk dat Olivier van dezelfde naamstam komt als Olaf. Dat is het Oudnoorse woord ‘anleifr’ en betekent ‘zoon van de voorvaderen’.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Oliver

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Oliver als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Oliver per jaar gegeven is

Oliver is afgeleid van Olivier. Olivier is een jongensnaam die al in de jaren ’70 gebruikt werd. Sinds de jaren ’90 neemt de naam toe in populariteit. Sindsdien is het aantal jongetjes dat ieder jaar deze naam krijgt ongeveer verdrievoudigd. In totaal heten ruim 8.000 mannen en jongens Olivier.

Buiten Nederland wordt de naam minder vaak gebruikt. In Frankrijk en Zwitserland komt hij wel voor, maar hij is daar niet zo populair meer. Engelstalige landen gebruiken meestal de variant Oliver. Oliwier is de Poolse variant, die pas sinds korte tijd in Nederland wordt gebruikt.

De vrouwelijke variant Olivia komt zo’n 2.500 keer voor. Deze naam wordt sinds kort veel vaker gebruikt en is ook internationaal een gangbare meisjesnaam.

Wetenswaardigheden Oliver

Olivier B. Bommel

Oliver is afgeleid van Olivier. ‘Een heer moet ook alles alleen doen!’ Deze uitspraak kan je bekend voorkomen. Ze zijn afkomstig van Olivier B. Bommel, een beroemd strippersonage dat door Marten Toonder werd bedacht. Aanvankelijk figureerde Bommel als bijfiguur in de strips over Tom Poes, maar geleidelijk nam hij de hoofdrol over.

Regelmatig komt de heer Bommel in de problemen. Deze moeten dan door zijn vriend Tom Poes worden opgelost, hoewel Bommel dit niet altijd opmerkt. Olivier Bommel woont op slot Bommelstein met zijn trouwe butler.

Olivier van Noort

Olivier van Noort (1558 – 1627) was als ontdekkingsreiziger de eerste Nederlander die rond de wereld voer. De reis was niet makkelijk en duurde bijna 3 jaar, maar Olivier keerde heelhuids terug.

Namen die lijken op Oliver

Oliwier, Olivia

Bekijk ook deze namen

Joep, James, Gijs, Ruben, Ezra, Olivier, Oscar, Thijs, Tim, Xavi