Quincy

Quincy is afgeleid van Quintus

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Quincy
  • Geboortekaartjes met de naam Quincy
  • Geboortekaartjes met de naam Quincy
  • Geboortekaartjes met de naam Quincy
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Quincy?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Quincy

52%
49%
12%
33%
20%
27%

Welke kenmerken vind je bij Quincy passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Quincy

Quincy is afgeleid van Quintus. Quintus is een jongensnaam uit het Latijn en betekent ‘vijfde’. Oorspronkelijk was het een Romeinse familienaam, maar hij werd ook als voornaam gebruikt.

De naam werd bijvoorbeeld gegeven aan de vijfde zoon in een gezin en later ook aan zoons die geboren werden in de vijfde maand van het jaar.

Er zijn ook verklaringen die zeggen dat de naam afkomstig is van een Italiaanse volksstam, de Ouintii, waarvan de naam later verbonden is aan het Latijnse quintus.

Aantallen en varianten Quincy

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Quincy als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Quincy per jaar gegeven is

Quincy is afgeleid van Quintus. Sinds de jaren vijftig wordt Quintus af en toe gebruikt, maar de naam is vrij zeldzaam gebleven, er zijn nog geen 400 mannen en jongens die zo heten.

Quinten is populairder, die naam komt bijna 6.500 keer voor. Deze naam is sinds het einde van de jaren negentig populair geworden. Dat geldt ook voor de meisjesnaam Quinty. Deze naam komt bijna 3.000 keer voor. Beide namen worden veel vaker gebruikt als eerste naam dan als volgnaam.

De naam Quincy wordt voor zowel jongens als meisjes gebruikt. Als jongensnaam komt hij 1.800 keer voor, als meisjesnaam 800 keer. Deze naam is overigens afgeleid van de Franse plaatsnaam Cuinchy, gelegen in Normandië. De plaatsnaam Cuinchy is wel weer terug te voeren op Quintus.

1.200 jongens heten Quinn. Deze naam werd in de jaren negentig nog maar nauwelijks gebruikt, maar is daarna aan een snelle opmars begonnen. In het jaar 2010 werden er bijna 200 Quinns geboren.

Quint is al wat langer in gebruik, sinds het einde van de jaren zestig. 1.100 mannen en jongens heten zo. Quint wordt meestal gegeven als eerste naam. Ten slotte is er nog de variant Quentin. Deze komt 700 keer voor.

Namen die lijken op Quincy

Quin, Quinn, Quinten, Quinty, Quint, Quentin

Bekijk ook deze namen

Anne, Dani, Luca, Bo, Quinn, Daan, Jayden, Isa, Floor, Noah