Alix

Alix is afgeleid van Alexander

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Alix
  • Geboortekaartjes met de naam Alix
  • Geboortekaartjes met de naam Alix
  • Geboortekaartjes met de naam Alix
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Alix?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Alix

20%
90%
13%
63%
10%
27%

Welke kenmerken vind je bij Alix passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Alix

Alix is een Franse naam die is afgeleid van Alexander. Alexander is een Griekse naam met de betekenis ‘de afweerder der mannen, de beschermer’. Het is mogelijk dat de naam een oudere oorsprong heeft, er is een Hettitische koning Alaksandus bekend, die leefde rond 1300 voor Christus. De naam zou dan later vergriekst zijn naar Alexandros.

Aantallen en varianten Alix

De naam Alix komt sinds de jaren ’70 voor in Nederland en wordt aan meisjes en jongens gegeven. Er zijn ruim 100 meisjes en zo’n 50 jongens met deze naam.

In België is de naam Alix een stuk populairder. Hier is het vooral een meisjesnaam. In 2020 werden 182 meisjes Alix genoemd. Daarmee stond de naam op plek 38.

Wetenswaardigheden Alix

Heersers

Alix is afgeleid van Alexander. Alexander was een populaire naam onder heersers. Er zijn heel wat koningen, pausen en tsaren met die naam geweest. De beroemdste van hen is Alexander de Grote (356-323), die met een gigantische veldtocht het grootste deel van de toenmalig bekende wereld onder zijn bestuur bracht. Aan het einde van zijn veldtocht overleed hij op 33-jarige leeftijd en viel het rijk weer in stukken uiteen.

Geografie

Alexander is niet alleen een naam waar personen mee aangeduid worden: in Amerika zijn maar liefst vijf dorpen en steden met de naam Alexander, namelijk in Arkansas, Iowa, Kansas, New York en North Dakota.

Astronomie

Alexandra heeft haar naam gegeven aan een plaats in Nieuw-Zeeland, maar dat niet alleen: het is ook de naam van een planetoïde. Deze planetoïde, die tussen de banen van Mars en Jupiter om de zon cirkelt, werd in 1858 ontdekt en vernoemd naar de Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt (1769-1859).

Bekijk ook deze namen

Daan, Juul, Sem, Puck, Noa, Jesse, Quinn, Mees, Levi, Luca