Teunisje

Teunisje is afgeleid van Teunis

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Teunisje
  • Geboortekaartjes met de naam Teunisje
  • Geboortekaartjes met de naam Teunisje
  • Geboortekaartjes met de naam Teunisje
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Teunisje?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Teunisje

28%
11%
17%
22%
6%
22%

Welke kenmerken vind je bij Teunisje passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Teunisje

Teunisje is afgeleid van Teunis. Teunis is een jongensnaam die een verkorte en vernederlandste vorm is van Antonius. Dit is van oorsprong een Latijnse familienaam, de betekenis ervan is onzeker. Mogelijk betekent het ‘de onschatbare’.

Onder andere door de kruistochten werd deze naam door Europa verspreid, zijn populariteit dankte hij onder meer aan de vierde-eeuwse Antonius van Egypte, die wel beschouwd wordt als de grondlegger van het kloosterleven.

Aantallen en varianten Teunisje

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Teunisje als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Teunisje per jaar gegeven is

Teunisje is afgeleid van Teunis. Er zijn bijna 22.500 mannen die de naam Teunis dragen. Bijna 8.000 mannen heten Teun.

De vrouwelijke variant Teuntje komt ruim 8.500 keer voor. Ook hier is na 1950 duidelijk een dalende trend te zien. Hoewel Teuntje vaker voorkomt als eerste naam, werd hij de laatste jaren wel meer als volgnaam gegeven.

Dat geldt ook voor Teuna, een naam die in totaal door zo’n 1.600 vrouwen gedragen wordt. Tonia komt zo’n 3.000 keer voor en wordt eveneens tegenwoordig bijna niet meer gebruikt.

Tonny is een naam die zowel aan jongens als aan meisjes is gegeven. Als jongensnaam komt hij 1.500 keer voor, als meisjesnaam 800 keer. In allebei de gevallen geldt dat hij voornamelijk tussen 1930 en 1970 gebruikt werd. Tony wordt wel vooral voor jongens gebruikt, deze naam komt zo’n 1.300 keer voor en werd vooral rond 1990 veel gebruikt.

Bijna 1.400 mannen en jongens heten Ton, Toon komt zo’n 1.200 keer voor. Andere, nog minder vaak voorkomende varianten zijn Tonnis en Toine en de meisjesnaam Teunisje.

Wetenswaardigheden Teunisje

Teunisje is afgeleid van Teunis. Toon Tellegen (1941) is een Nederlandse schrijver. Naast zijn werk als huisarts schreef hij gedichten voor volwassenen. Later begon hij met schrijven van verhalen voor kinderen.

Hij werd vooral bekend met zijn dierenverhalen over onder andere de eekhoorn en de mier. Deze verhalen zijn niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen geliefd vanwege de filosofische diepgang en de humoristisch situatiebeschrijvingen.

Toon Tellegen won behalve diverse Zilveren en Gouden Griffels ook tweemaal de Woutertje Pieterse Prijs en in 2007 voor zijn hele oeuvre de toonaangevende Constantijn Huygensprijs.

Namen die lijken op Teunisje

Toine, Ton, Tonia, Tonnis, Tonny, Tony, Toon, Twan, Theun, Theunis, Teun, Teuna, Teuntje

Bekijk ook deze namen

Fleur, Fay, Roos, Sofia, Nina, Milou, Romy, Luna, Hannah, Sofie