Ties

Ties is een variant op Thijs

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Ties
  • Geboortekaartjes met de naam Ties
  • Geboortekaartjes met de naam Ties
  • Geboortekaartjes met de naam Ties
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Ties?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Ties

41%
71%
19%
30%
12%
10%

Welke kenmerken vind je bij Ties passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Ties

Ties is een Nederlandse naam en een variant van Thijs, geboren uit dialecten van het Nederlands. De naam Thijs is een verkorte vorm van Matthijs. Dat is dan weer afgeleid van de Hebreeuwse naam Mattheus. Die naam heeft ‘geschenk van god’ als betekenis.

De naam Mattheus komt uit de Bijbel, Mattheus was een van Jezus’ volgelingen. Hij stond ook wel bekend als Levi of Mattheus Levi. Hij heeft een evangelie geschreven en is de patroon van beroepen die met geld te maken hebben. Ook wordt hij aangeroepen als beschermheilige tegen alcoholisme.

Het is ook mogelijk dat Ties een verkorting is van namen met de Germaanse naamstam ’thiad’ of ’thid’. Deze naamstam verwijst naar het woord ‘diet’, dat ‘volk’ betekent.

Aantallen en varianten Ties

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Ties als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Ties per jaar gegeven is

Ties kwam rond het jaar 2000 op, hoewel ook deze naam voor die tijd altijd al wel gebruikt werd. Halverwege de jaren ’90 begon de populariteit van de naam toe te nemen. Rond die tijd kwamen korte namen steeds meer in de mode. Ties komt ongeveer 6.500 keer voor.

Ties is afgeleid van Thijs. Dit is een populaire jongensnaam. De naam komt zo’n 20.000 keer voor in Nederland, meestal als eerste naam. Tot halverwege de jaren zeventig kregen ieder jaar zo’n 40 tot 50 jongens de naam Thijs. Sindsdien is dit sterk gestegen, vanaf 1998 werd de naam jaarlijks vaker dan 500 keer gegeven.

Binnen Nederland staat de naam op plaats 15 in de lijst met populairste jongensnamen. Buiten Nederland komt de naam Thijs vrijwel niet voor. De ‘ij’-klank is moeilijk uit te spreken in andere talen. Verder zijn er bijna 2.500 mannen en jongens die Tijs heten.

Wetenswaardigheden Ties

Ties is een van de hoofdpersonen in de film Volle maan uit 2002. De film gaat over de broers Hans en Ties. Zij mogen van hun vader na hun eindexamen met zes vrienden op zijn kosten gaan zeilen in Mallorca. Dit is wel op voorwaarde dat Hans ervoor zorgt dat Ties na de vakantie aan het werk gaat in het bedrijf van zijn vader.

De jongens leren tijdens hun vakantie van alles over het leven en volwassen worden. De rol van Ties wordt gespeeld door Daan Schuurmans.

Namen die lijken op Ties

Thije, Tijs

Bekijk ook deze namen

Siem, Ezra, Olivier, Amir, Otis, Floris, Jaxx, Stef, Cas, Joep