Vilma

Vilma is afgeleid van Wilhelm

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Vilma
  • Geboortekaartjes met de naam Vilma
  • Geboortekaartjes met de naam Vilma
  • Geboortekaartjes met de naam Vilma
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Vilma?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Vilma

40%
20%
40%
20%
60%
40%

Welke kenmerken vind je bij Vilma passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Vilma

Vilma is een Scandinavische meisjesnaam die is afgeleid van Wilhelm. Wilhelm is een Germaanse jongensnaam. Het eerste deel, ‘wil’, betekent ‘wil, wilskracht, streven’. ‘Helm’ staat voor ‘beschermer’, maar ook voor ‘koning’. De naam betekent dus iets als ‘wilskrachtige beschermer’.

Aantallen en varianten Vilma

De naam Vilma wordt in Nederland bijna niet gebruikt. Er zijn nog geen 50 vrouwen en meisjes met deze naam.

Variant Wilma is een stuk minder zeldzaam. Deze spellingsvorm komt ruim 10.000 keer voor.

Wetenswaardigheden Vilma

Vilma is afgeleid van Wilhelm. Koningin Wilhelmina (1880-1962) was de dochter van koning Willem III en diens tweede koningin Emma. Koning Willem had uit zijn eerste huwelijk drie zoons, van wie er nog maar een leefde toen Wilhelmina geboren werd. De derde zoon, Alexander, stierf toen Wilhelmina vier was, waardoor zij troonopvolgster werd.

Op tienjarige leeftijd werd Wilhelmina koningin, hoewel haar moeder, koningin Emma, tot haar achttiende verjaardag optrad als regentes. In 1901 trouwde ze met de Duitse prins Hendrik. Op 30 april 1909 werd hun dochter Juliana geboren.

Tijdens haar regering maakte Wilhelmina nadrukkelijk gebruik van haar bevoegdheden en ging gaandeweg steeds meer haar eigen invulling aan het koningschap geven. Ze bracht het ceremonieel sterk terug en wilde contact met alle lagen van de bevolking. Verder zette zij zich in om Nederlands neutraliteit te bewaren, in de Eerste Wereldoorlog en voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft zij vanuit Engeland leiding gegeven aan de regering in ballingschap en groeide door haar radioboodschappen uit tot een symbool van de bevrijding.

In 1948 deed koningin Wilhelmina afstand van de troon ten gunste van haar dochter Juliana. Ze trok zich terug op paleis Het Loo, zette zich in voor dynastieke belangen en werkte aan zakelijke investeringen. Tijdens de laatste jaren van haar leven schreef ze een autobiografie, Eenzaam maar niet alleen (1959). Op 28 november 1962 overleed Wilhelmina op een leeftijd van 82 jaar.

Bekijk ook deze namen

Merel, Sarah, Jasmijn, Amira, Lieke, Cato, Mia, Femke, Amber, Benthe