Xavi

Xavi is afgeleid van Xavier

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Xavi
  • Geboortekaartjes met de naam Xavi
  • Geboortekaartjes met de naam Xavi
  • Geboortekaartjes met de naam Xavi
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Xavi?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Xavi

28%
75%
 5%
33%
21%
25%

Welke kenmerken vind je bij Xavi passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Xavi

Xavi is een Spaanse naam die is afgeleid van Xavier, die op zijn beurt weer is afgeleid van Xaverius. Xaverius is oorspronkelijk een Spaanse familienaam, een gelatiniseerde vorm van Javier. Dit was de naam van een kasteel. Javier komt uit het Baskisch en is via ‘jaberri’ ontstaan uit het woord ‘etchaberri’, dat ‘nieuw huis’ betekent.

Xavi wordt pas sinds 2000 in Nederland als jongensnaam gebruikt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Xavi

Xavi is een jongensnaam die pas sinds korte tijd in Nederland voorkomt. Vanaf 2000 komt de babynaam in beeld, maar pas vanaf 2010 stijgt de populariteit van Xavi. Waarschijnlijk komt dit door de Spaanse voetballer Xavier Hernández Creus, die Xavi werd genoemd. Hij won in 2010 het WK met het Spaans nationaal elftal. In totaal zijn er in Nederland ruim 2.000 mannen en jongens die deze naam dragen.

Xavi is afgeleid van Xavier. Die naam komt zo’n 2.000 keer voor en is in de jaren zestig meer in gebruik gekomen. De afgelopen tien jaar werd de naam relatief vaak gebruikt. Xavier komt iets vaker voor als volgnaam dan als eerste naam.

Xavier is afgeleid van Xaverius. Xaverius komt bijna 1.000 keer voor in Nederland, meestal als volgnaam. Het gebruik van deze naam was tot 1960 tamelijk constant, toen begon het af te nemen. Sinds 1980 wordt Xaverius nauwelijks meer gebruikt.

Wetenswaardigheden Xavi

Xavier ‘Xavi’ Hernández Crues

Xavier Hernández Crues, ook wel bekend als ‘Xavi’, is een Spaanse voetballer die jarenlang bij FC Barcelona speelde. Hij speelde ruim 500 wedstrijden voor de club en werd in 2015 uitgeroepen tot de beste clubvoetballer aller tijden. Ook speelde Xavi in het Spaans nationaal voetbalelftal, waarmee hij in 2008 en 2012 het EK en in 2010 het WK won. Mogelijk heeft dit bijgedragen aan de stijging in populariteit van de naam Xavi in Nederland.

Xavi Simons

Xavi Simons is hét voetbaltalent van dit moment. De 15-jarige Nederlandse voetballer is aanvoerder bij de jeugd van FC Barcelona en mag in het eerste van de club spelen als hij oud genoeg is. Ook buiten het voetballen is Xavi populair: op Instagram heeft hij maar liefst 1,3 miljoen volgers. Xavi is de zoon van ex-profvoetballer Regillio Simons.

Bekijk ook deze namen

Jurre, James, Jens, Hidde, Hugo, Sepp, Tom, Noud, Julian, Johannes