Community
Zwangere vrouw met laptop aan het werk

Er zijn veel dingen om over na te denken wanneer je een kind verwacht. De manier waarop je straks je werk en de zorg voor je kind gaat combineren is er daar een van. Ga jij als (aanstaande) ouder minder werken? En waarom wel of niet? Dit doen anderen.

Praat mee!
Wil jij minder gaan werken na je zwangerschap? Geef je mening en praat mee over dit onderwerp >>

Wel of niet minder werken als ouder? Dit doen jullie!

1. Thuisblijfmama

Ik heb mijn baan opgezegd. Ik ben van 25 uur werken naar een thuisblijfmama gegaan. Vooral het eerste jaar is een stuk zwaarder dan ik dacht, maar ik heb geen moment spijt.
We moeten nu wel andere keuzes maken over hoeveel en waaraan wij geld uitgeven, maar het is het allemaal waard.
– mamaLilyentobe

2. Zelf mijn kind opvoeden en zien opgroeien

Ik ben van 40 uur naar 24 uur per week gegaan. Ik heb een kind genomen, omdat ik zelf voor mijn kind wil zorgen en hem wil zien opgroeien. Niet om hem continu door iemand anders te laten opvoeden. Als mijn kinderen groter zijn, dan ga ik weer terug naar fulltime werken. Ze gaan dan zelf ook naar school en krijgen vriendjes.
– Shirley


Download de 24Baby App nu!

Download nu de 24Baby App en volg de ontwikkelingen van je baby, word lid van je geboorteclub en praat mee op het forum.

Download de app

3. Evenveel blijven werken

Ik blijf 36 uur werken, ook na mijn bevalling. Het voordeel is dat ik zelf op de kinderopvang werk op de babygroep. De kleine kan dus gezellig met mij mee naar het werk.
– Ramona_roumaysa

4. Kostwinner

Thuis ben ik de kostwinner en ik blijf dus ook na de bevalling 36 uur werken. Ik heb nog nagedacht over ouderschapsverlof, maar dat scheelt best veel qua inkomen. Mijn man is wel vaak thuis, dus aandacht komt de kleine niet te kort.
– Patricia12

5. Eventueel alleen avonden werken

Ik ben na mijn zwangerschap gestopt met werken. Ik had een zomerbaan in een kinderpark en de laatste maand dat het open was ging ik met verlof. Tot nu toe blijf ik thuis met mijn dochter. Ik denk er wel over na om een aantal avonden te gaan werken, maar pas wanneer mijn dochter en ik er klaar voor zijn. Het is mijn eerste kindje en ik vind het spannend om haar overdag bij de opvang of oppas weg te brengen. Vandaar avondwerk, want dan is mijn vriend thuis.
– Beuckens

6. Twee tot drie dagen opvang is het maximale

Ik ben 20 uur blijven werken. Ik zou echt niet meer uren willen werken en minder van mijn mannetje willen genieten. Twee tot drie dagen opvang vind ik persoonlijk het maximale.
– Juul96

7. Thuiswerken

Vanaf september heb ik een nieuwe fulltime baan nodig. Alles moet namelijk betaald worden. Een parttimebaan bestaat niet voor het type werk dat ik doe. Gelukkig kan ik thuiswerken en bij mijn baby blijven tot hij een maand of 5 is.
– Boubou

8. Combinatie van kinderdagverblijf en oppas bij oma

Ik blijf fulltime werken. Mijn kindje gaat vier dagen naar het kinderdagverblijf en één dag naar mijn lieve schoonmoeder. Ik vind het belangrijk om financieel onafhankelijk te blijven en dit ook als voorbeeld mee te geven aan onze kleine. Ik begrijp dat sommige ouders minder gaan werken om meer tijd met hun kind door te brengen, maar dit is een persoonlijke keuze en afweging die iedereen voor zich moet maken. Er is geen goede of foute keuze.
– Romy1

9. Fulltime papa

Ik werk 4×9 uur, dus ik heb ook een mama-dag. Ik neem drie maanden extra verlof, zodat ik pas weer aan de slag hoef als mijn baby 6 maanden is. Na de geboorte van mijn oudste heb ik de eerste maanden één dag minder gewerkt om een beetje te wennen, maar dat is bij mijn huidige baan geen optie. Mijn man is na de geboorte van onze oudste gestopt met werken en is nog steeds fulltime papa, dus wij hebben geen stress met opvang.
– LindaLinda

De keuze voor wel of niet minder werken

De keuze maken om minder te gaan werken na het krijgen van een kind kan best moeilijk zijn. Het kan zijn dat je (tijdelijk) minder wil gaan werken om tijd door te brengen met je kindje, maar dat is niet voor iedereen financieel mogelijk. Er is geen goede of foute keuze. Je moet vooral kijken wat goed voelt voor jou en wat bij jouw situatie past.

Kies je ervoor om tijdelijk minder te gaan werken? Dan kan je bij je werkgever vragen naar (onbetaald) ouderschapsverlof. Je partner zou hier ook naar kunnen vragen. Het voordeel van ouderschapsverlof is dat je contract niet verandert en dat je pensioen blijft opbouwen. Als je wil, kan je na het opnemen van ouderschapsverlof met je werkgever bespreken om vanaf een bepaalde periode minder te gaan werken.

Kosten van een kind

Je baby kan flink wat geld kosten. Een zwangerschap en bevalling nemen extra kosten met zich mee. Maar ook je baby kost geld. Denk aan de babyuitzet, luiers, babykleding en kinderopvang.

Gelukkig zijn er naast kosten ook tegemoetkomingen die je kan aanvragen. Bij een tegemoetkoming in de kosten kan je denken aan kinderbijslag en kindgebonden budget. Bekijk goed waar jij recht op hebt.

Keuze maken

Vind je het moeilijk om de keuze te maken om minder te gaan werken? De volgende vragen kunnen je op weg helpen:

  • De komst van je baby kost veel geld. Kan je nog goed rondkomen als je minder gaat werken?
  • Je baby heeft opvang nodig. Welke vorm van opvang zou je voor je kindje willen? Hoeveel opvang heeft je kleine nodig en is dat betaalbaar?
  • Ga alleen jij en/of je partner minder werken of gaan jullie allebei minder werken?

Tip: De WerkZorgBerekenaar geeft je inzicht in jouw inkomen als je meer of minder gaat werken of gebruik wil maken van kinderopvang. Je krijgt een overzicht van jouw veranderende inkomsten en kan zo kijken wat (financieel) het beste besluit is.