Hoe voelen weeën en waar kan je ze voelen?
Tegen het einde van je zwangerschap ben je waarschijnlijk voorbereidingen aan het treffen voor de bevalling. Als dit je eerste kindje is, wil je vooral een antwoord krijgen op de prangende vraag: hoe voelen weeën? En hoeveel pijn ga je tijdens de bevalling ervaren?
Wat zijn weeën?
Je voelt weeën als de baarmoederspier zich samentrekt. Het doel hiervan is om je baby tijdens de bevalling naar buiten te drukken. Door deze toenemende druk gaat je baarmoedermond steeds verder openstaan en vordert je ontsluiting. Hierdoor wordt er voldoende ruimte gemaakt om je baby geboren te laten worden.
Hoe voelen weeën?
Weeën worden vaak vergeleken met heftige menstruatie- of buikpijn en worden omschreven als een stekende pijn of kramp in je onderbuik of vagina. Je voelt ze meestal rondom je bekken en naarmate je bevalling vordert, worden ze steeds heftiger. De één ervaart weeën als een helse pijn, de ander vindt ze prima te verdragen. Hoe het voor jou gaat zijn, is daarom niet van tevoren te zeggen.
Je kan weeën zien als golven die aanspoelen op het strand. Je voelt een golf aan komen ‘rollen’ door de toenemende pijn. Net voor de golf omslaat, is de pijn het heftigst. Daarna zakt de pijn weer weg – de golf trekt zich terug. Je hebt even rust voordat de volgende wee zich aandient.
Hoeveel pijn doet een wee?
Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op hoe je een wee voelt en hoeveel pijn je ervaart:
- De bevallingsfase. Oefenweeën en voorweeën voelen bijvoorbeeld heel anders dan persweeën. Weeën zijn in de eerste fase van je bevalling nog mild en worden heftiger naarmate je meer ontsluiting hebt.
- Locatie van de wee. De meeste vrouwen voelen weeën voornamelijk in hun onderbuik. Sommige vrouwen krijgen echter te maken met beenweeën of rugweeën, die soms lastiger te verdragen kunnen zijn.
- Natuurlijk vs. kunstmatig opgewekte weeën. Opgewekte weeën zijn vaak heviger, langer en pijnlijker dan natuurlijke weeën. Gelukkig kan de medicatie bijgesteld worden zodat de pijn minder wordt. Een ingeleide bevalling duurt doorgaans niet langer dan een natuurlijke bevalling.
- Pijnstilling. Pijnstilling tijdens de bevalling wordt ingezet om de ergste pijn van de weeën weg te nemen. Als je dit gebruikt, kan je pijn tijdens de bevalling dus anders ervaren.
Waar voel je weeën?
Weeën voel je doorgaans in je onderbuik, bekken en vagina. Sommige vrouwen hebben vooral last van rugweeën of beenweeën. Bij anderen wisselt de locatie van de wee tijdens de bevalling.
Rugweeën
Rugweeën zijn weeën die uitstralen naar je rug of onderrug. Het lijkt op een erge menstruatiekramp die je in je rug voelt. Sommige vrouwen vinden rugweeën pijnlijker dan buikweeën, maar andere vrouwen kunnen ze juist beter verdragen. Met rugweeën krijg je nog steeds ontsluiting; het is dus toch ergens goed voor!
Wat is de kans op rugweeën?
Of je last krijgt van rugweeën, is niet met zekerheid te zeggen. Soms kunnen de banden die je baarmoeder aan je bekken verbinden voor rugweeën zorgen. Als de banden rondom je stuitje wat stug zijn en er tijdens een wee druk op komt, kan deze pijn uitstralen naar je onderrug.
Je hebt zelf weinig invloed op het wel of niet krijgen van rugweeën. Probeer wel tijdens je zwangerschap zo goed mogelijk op je houding te letten en blijf in beweging. Zo houd je je rugspieren, banden en je bekken soepel.
Tips tegen rugweeën
Rugweeën zijn vooral lastig omdat je ze moeilijker kan opvangen. Geen enkele houding lijkt de pijn te verzachten. Probeer de pijn van deze weeën te verlichten, door:
- Tegendruk. Laat iemand tijdens een wee tegendruk geven op je onderrug. Een rugmassage kan ook verlichting bieden.
- Warmte. Leg een warm washandje tegen je onderrug aan of neem een warme douche. Dit kan de ergste pijn wegnemen.
- Verschillende houdingen. Wissel je houding tijdens de bevalling af zodat je kan ontdekken wat je het fijnst vindt. Vrouwen die rugweeën hebben gehad, vonden het fijn om op een bal of baarkruk te zitten, of op hun handen en knieën.
- Ademhalingstechnieken. Ook bij rugweeën geldt: let goed op je ademhaling tijdens een wee. Zo kom je beter door de piek van een wee heen.
Beenweeën
Beenweeën beginnen doorgaans in je buik, maar stralen uit naar je benen. Het voelt alsof je een marathon hebt gelopen: je ervaart heftige spierpijn of zenuwpijn, vooral in je bovenbenen. Hoewel je het je misschien moeilijk voor kan stellen bij deze weeën, krijg je (gelukkig) nog steeds ontsluiting met elke beenwee die je voelt.
Beenweeën komen het minst vaak voor. Krijg je er toch mee te maken? Warmte kan helpen, bijvoorbeeld door een warm deken op je benen te leggen of een warm bad of een douche te nemen. Tegendruk kan hier ook verlichting geven: laat iemand tijdens een wee op je bovenbenen drukken en masseer ze tussen de weeën door. En blijf ademen!
Wat is een weeënstorm?
Een weeënstorm is een fase tijdens de bevalling waarin je veel weeën krijgt zonder tussenpauze. In plaats van golven die één voor één het strand bereiken, voelt dit als een tsunami.
Wat veroorzaakt een weeënstorm?
Het is niet duidelijk wat de oorzaak van een weeënstorm is. Het komt wel vaker voor wanneer je bevalling wordt ingeleid. Je lichaam kan anders reageren dan het bij natuurlijke weeën zou doen. Dit komt door de weeënopwekkers die je krijgt om de bevalling kunstmatig op gang te brengen.
Ben je thuis terwijl je een weeënstorm krijgt? Bel dan gelijk met je verloskundige, de kans is namelijk groot dat je snel ontsluiting krijgt en de bevalling niet lang zal duren.
Kenmerken van een weeënstorm
Hoe je een weeënstorm herkent?
- Er zit nauwelijks tijd tussen de weeën.
- Je hebt binnen tien minuten meer dan zes weeën met weinig pauze tussen de weeën.
Hoelang een weeënstorm aanhoudt, verschilt per vrouw en per bevalling. Soms is het na een halfuur over, maar het kan ook een paar uur duren.
Een weeënstorm is vaak pittiger dan normale weeën, maar het heeft als voordeel dat je bevalling meestal sneller verloopt. Je ontsluiting gaat door de snelle opeenvolging van weeën vlotter, waardoor je binnen een kortere tijd van een paar centimeter ontsluiting naar volledige ontsluiting gaat.
Heeft mijn baby last van de weeënstorm?
Geen zorgen: het is voor je baby niet schadelijk als je tijdens een natuurlijke bevalling door een weeënstorm snel bevalt. De bevalling kan wel iets heftiger zijn voor je kindje, waardoor hij na de geboorte er wat aangeslagen of blauw uit kan zien. Dit trekt meestal binnen een paar minuten weg. De arts of verloskundige controleert daarna met de Apgar-score hoe het met je baby gaat.
Bij een kunstmatige bevalling die door een weeënstorm te snel gaat, kan je verloskundige of gynaecoloog ervoor kiezen om de hoeveelheid weeënopwekkers die je krijgt te verminderen. Zo krijgen jij en je kindje tussen de weeën door iets meer rust en is de bevalling minder heftig voor je baby.
Tips tijdens een weeënstorm
Krijg je te maken met een weeënstorm? Deze tips kunnen de pijn verlichten:
- Een goede voorbereiding. Je kan een weeënstorm niet voorkomen, maar door je erop voor te bereiden kan je er wel beter mee omgaan. Neem deel aan een zwangerschaps- of bevallingscursus, waarin je meer hierover te weten komt.
- Ademhaling. Een natuurlijk reactie tijdens een weeënstorm is om in paniek te raken. Je weet niet wat je overkomt en je hebt geen idee hoe je de pijn moet doorstaan. Door je te concentreren op je ademhaling kan je de controle weer terugkrijgen. Probeer zo rustig mogelijk te blijven en denk aan iets positiefs: je baby!
- Een bad of douche. Je kan de weeën tijdens een weeënstorm vaak beter opvangen als je in bad ligt of een warme douche neemt. Hierdoor kan je je beter ontspannen, waardoor de weeën beter hun werk doen en jij het allemaal beter kan verdragen.
- Pijnstilling. Beval je in het ziekenhuis en is de pijn niet meer te verdragen? Wees dan niet bang om je verloskundige of gynaecoloog te vragen naar pijnstilling. Als je dit op tijd doet, kunnen zij je het beste hierin adviseren.
Auteur Laura Miller-Sijm
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app