Het indalen van je baby: wat gebeurt er?
Je baby is met indalen begonnen. Het klinkt als een van de belangrijke momenten in je zwangerschap. Als je verloskundige dit tegen je zegt, verwacht je misschien dat de bevalling snel zal beginnen. Maar is dit ook zo? Wat gebeurt er eigenlijk bij het indalen van je baby en wat betekent het?
Wat is indalen?
Het indalen van je baby wil zeggen dat hij wat meer in je bekken zakt. De vorm van zijn hoofd past precies tussen je bekkenbotten. Daarom gaan de meeste baby’s in de laatste maanden van de zwangerschap automatisch met hun hoofd naar beneden liggen.
Dit is maar goed ook, want met het hoofd naar beneden is de beste ligging voor een normale bevalling. Ligt je baby met zijn stuit naar beneden? Dan is het mogelijk dat deze in je bekken zakt, in plaats van zijn hoofd. Dit heet een stuitligging. Na het indalen kan je baby niet gemakkelijk meer zelf terugdraaien.
Wanneer begint het indalen?
Wanneer je baby gaat indalen, is moeilijk te voorspellen. Elke zwangerschap is uniek en dat geldt ook voor het moment van indaling. Gemiddeld gebeurt het tussen de 30 en 38 weken, maar het is ook niet vreemd als je baby pas bij de bevalling indaalt.
Ben je niet voor de eerste keer zwanger? Dan is de kans zelfs groot dat je baby pas op een later moment indaalt. De reden hiervoor is dat je baarmoeder en buikspieren wat opgerekt zijn. Je kindje heeft dus meer ruimte in je buik. Als je voor het eerst zwanger bent, dwingen je stevigere buikspieren je baby eerder naar beneden.
Wat voel je bij indalen?
Het indalen gebeurt heel langzaam. Het is dan ook mogelijk dat je er niks van voelt. Toch zijn er ook vrouwen die harde buiken en indalingsweeën krijgen. Deze voel je als een scherpe, stekende of trekkende pijn in je liezen of vagina. Je kan ook een krampende pijn in je onderbuik voelen.
De indalingsweeën kunnen een paar uur duren. Anders dan echte weeën zijn ze niet regelmatig, minder pijnlijk en worden ze steeds zwakker. Een warm bad of een warme kruik kan het ongemak minder erg maken.
Voordelen van indalen
Als je baby eenmaal ingedaald is, heeft dat een aantal voordelen.
- Je baby draait zich niet meer in een andere positie. Hij ligt dus alvast goed klaar voor de geboorte.
- Omdat je baby een stuk lager ligt, drukt je baarmoeder minder op je longen. Hierdoor kan je makkelijker ademhalen en heb je minder last van kortademigheid.
- Ook de druk op je maag is minder groot. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel na het eten.
- Hoe dieper je kindje al is ingedaald, hoe minder afstand hij nog hoeft af te leggen tijdens het persen. Dat scheelt misschien weer wat persweeën.
- Als je vliezen breken, sluit het hoofd van je baby het bekken mooi af. De navelstreng kan dan niet uitzakken en bekneld raken.
Nadelen van indalen
Het indalen heeft ook een paar kleine nadelen, zoals je hieronder kan lezen.
- Sommige kwaaltjes worden minder erg, maar andere worden juist erger. De druk op je blaas wordt namelijk hoger, waardoor je waarschijnlijk vaker moeten plassen dan voor het indalen.
- Lopen kan lastiger worden, doordat je baby tegen de gewrichten en spieren van je bekken drukt.
- Je kan een onprettig of drukkend gevoel onderin je bekken of op je vagina voelen.
- Het indalen kan samengaan met indalingsweeën. Hierdoor kan je een stekende pijn in je vagina, liezen en/of onderbuik voelen.
Ingedaald… en dan?
Het lijkt misschien een voorteken van de bevalling die eraan komt. Toch zegt het moment van indalen niets over het moment van de bevalling. Daalt je kleine al bij 30 weken in? Dan is het nog steeds mogelijk dat hij bij ruim 41 weken pas naar buiten komt. En andersom geldt dat een baby die bij 39 weken pas indaalt, al binnen een paar dagen geboren kan worden.
Baby daalt niet in, wat nu?
Vooral bij een eerste kind is het fijn als je baby al is ingedaald voor de bevalling begint. De verloskundige weet dan alvast dat jouw bekkeningang goed is en dat er een kindje doorheen past. Bij een tweede zwangerschap is dit al bekend, dus doet het er minder toe.
Soms is het niet indalen van je baby een reden om je te onderzoeken. Er moeten dan wel meer tekenen zijn dat er iets aan de hand is. Je verloskundige of gynaecoloog zoekt dan naar een mogelijke reden voor het niet indalen.
Dit zijn mogelijke medische redenen voor het niet indalen:
- Je hebt te veel vruchtwater.
- Er is sprake van een afwijkende vorm van je bekken of van het hoofd van je baby.
- De placenta ligt voor de uitgang (placenta praevia).
De medische oorzaken die hierboven genoemd worden, komen gelukkig niet vaak voor. Het niet van tevoren indalen is op zichzelf dan ook geen reden om je zorgen te maken. Meestal gebeurt het alsnog vanzelf vlak voor of tijdens de bevalling.
Auteur Lauri Hanewinckel
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app