Ouders kijken naar hun pasgeboren baby die op bed ligt

Iedere inwoner van Nederland moet verplicht een zorgverzekering hebben. Dit geldt ook voor je kindje. Binnen vier maanden na de geboorte moet je een zorgverzekering afsluiten voor je baby. Doe je dit niet? Dan moet je de zorgkosten zelf betalen. Welke kosten kan je verwachten voor de zorgverzekering van je baby?

Kosten zorgverzekering baby

Je hoeft voor je baby geen zorgpremie te betalen. Tot zijn achttiende verjaardag is je kleine gratis met een van zijn ouders meeverzekerd. Je kind krijgt dan alle zorg waar jij ook voor bent verzekerd. Heb jij een goede aanvullende verzekering? Dan geldt die ook voor je baby.

Daarnaast is de basisverzekering iets uitgebreider voor kinderen. Zo krijgt je kindje de meeste tandartskosten en extra fysiotherapie vergoed. Je hoeft voor je baby geen eigen risico te betalen. Je hebt dus in principe geen kosten voor de zorgverzekering van je baby.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Wil je komend jaar een andere dekking voor jou en je kindje? Dan is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

Welke zorgverzekering voor je baby?

Heb je een partner? Dan is het slim om jullie zorgverzekeringen eens te vergelijken. Schrijf je kind in bij de persoon die de beste dekking heeft. Je baby profiteert hier dan gratis van mee. Per kalenderjaar kan je dit weer aanpassen. Staat je kind bij je partner en krijg jij later een uitgebreidere verzekering? Dan kan je je baby vóór 31 december van het jaar op jouw polis laten bijschrijven.

Er bestaan gezinspolissen. Soms is dit voordeliger, maar dat hoeft niet zo te zijn. Maak jij veel zorgkosten, terwijl je partner bijna nooit naar de dokter gaat? Dan kan het slimmer zijn als je partner alleen een basisverzekering afsluit. Jij kan dan een aanvullende polis kiezen die de kosten die jij maakt zoveel mogelijk vergoedt. Dit kunnen kosten zijn rondom je zwangerschap en bevalling, maar ook andere zorgkosten zoals fysiotherapie of lactatiekundige zorg.

Aanvullende zorgverzekering baby

Alle nodige zorg krijg je vergoed door je basisverzekering. Dit geldt ook voor je baby. Het is daarom meestal niet nodig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor je kind. Voor jou kan het wel handig zijn om een aanvullend pakket te kiezen. Zo krijg je kosten rondom je zwangerschap, bevalling en herstel eerder vergoed. Je kleine kan daar dan mooi van meegenieten.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app