Vrouw vraagt zich af of ze zwanger is of niet

Ben ik zwanger of niet? Een vraag die veel vrouwen zichzelf weleens stellen. En een vraag waar je zo snel mogelijk een antwoord op wil, of je nu een kinderwens hebt of niet. Hoe kom je erachter of er een kindje in je buik groeit?

Overtijd: zwanger of niet?

Twijfel je of je zwanger bent of niet? Het eerste signaal waar je op kan letten, is het uitblijven van je menstruatie. Wanneer je menstruatiecyclus regelmatig is, kan je je NOD (Niet OngesteldheidsDag) berekenen. Deze dag is het eerste en duidelijkste symptoom van een zwangerschap.

Als je een onregelmatige cyclus hebt, blijft het nog even spannend of je zwanger bent of niet. Het uitblijven van je ongesteldheid kan ook een andere reden hebben dan een zwangerschap. Voorbeelden hiervan zijn stress, hormonale afwijkingen en het gebruik van anticonceptie.

Je anders voelen

Sommige vrouwen voelen zich lichamelijk en/of geestelijk ‘anders’ als ze zwanger zijn. Meestal kunnen ze niet duidelijk vertellen wat dit ‘anders’ precies inhoudt. Waarschijnlijk ontstaat dit gevoel door hormonale veranderingen in je lichaam. Toch klopt dit gevoel niet altijd. Het komt voor dat een vrouw zich zwanger voelt, terwijl ze niet zwanger blijkt te zijn.

Daarnaast zijn er vaders in spe die zeker denken te weten dat ze ‘raak geschoten’ hebben. Bij sommigen blijkt dit inderdaad zo te zijn, terwijl dit bij anderen niet klopt. Ook dit is dus geen signaal dat je kan vertrouwen, hoe lief en betrouwbaar je partner ook is.

De eerste symptomen

Meer betrouwbare signalen voor een eventuele zwangerschap zijn de eerste zwangerschapssymptomen. Deze kan je al vroeg in de zwangerschap ervaren. Vanaf twee weken na de conceptie kan je deze klachten al opmerken. Sommige vrouwen hebben zelfs na een aantal dagen al last van zwangerschapsklachten. Hieronder vind je de meest voorkomende tekenen van een vroege zwangerschap.

Gevoelige borsten

Als je zwanger bent, voelen je borsten vaak wat zwaarder aan. Ook kunnen ze extra gevoelig zijn. Daarnaast kan het je opvallen dat je blauwe bloedvaten ziet op je borsten. Tijdens je zwangerschap zijn de onderhuidse bloedvaatjes in je borsten beter doorbloed. Hierdoor zijn ze beter zichtbaar. Voor veel vrouwen zijn veranderende borsten achteraf gezien het eerste teken van hun zwangerschap. Je kan dit symptoom een week na de bevruchting al merken.

(Ochtend)misselijkheid

Misselijkheid is een van de bekendste zwangerschapssymptomen. Het kan na een week of twee al optreden. Bij misselijkheid tijdens de zwangerschap wordt vaak gedacht aan ochtendmisselijkheid. Toch kan het ook op andere tijdstippen van de dag voorkomen. Sommige vrouwen hebben meer pech en zijn de hele dag misselijk. Deze tips kunnen helpen >>

Vermoeidheid

Zwangerschapsvermoeidheid is een hevige vermoeidheid. Je zou het liefst de hele dag door uitgeput op de bank willen ploffen. ’s Ochtends bij het opstaan kan je je al futloos voelen. Toch is het met dit symptoom lastig te voorspellen of je zwanger bent of niet. De vermoeidheid kan namelijk ook veel andere oorzaken hebben.

Licht vaginaal bloedverlies en buikkrampen

Zo’n zes tot twaalf dagen na de bevruchting nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Dit zorgt bij 20 tot 30% van de zwangere vrouwen voor een innestelingsbloeding. Je herkent deze bloeding aan de kleine hoeveelheid die je verliest en de vaak donkere kleur van het bloed. Het is een onschuldige bloeding, maar wel een mogelijk eerste teken van een zwangerschap.

Veel plassen

Wanneer je net zwanger bent, staat je hormoonhuishouding op zijn kop. Dit zorgt er onder andere voor dat je vaker moet plassen. Ook begint je baarmoeder al licht te groeien, wat druk op je blaas geeft. Meestal krijg je pas na een week of zes last van dit kwaaltje.

Emotioneel zijn

Je emoties kunnen in de eerste weken van je zwangerschap alle kanten opschieten. Misschien raak je snel geïrriteerd, of moet je om de kleinste dingen huilen. Ook dit heeft te maken met je hormoonhuishouding. Je lichaam moet wennen aan de veranderde hormonale situatie, wat het hele eerste trimester kan duren. De kans is groot dat je je vanaf het tweede trimester weer een stuk stabieler voelt.

Veranderde geur en smaak

Veel zwangere vrouwen merken dat ze geuren en smaken anders gaan ervaren. Je kan plotseling walgen van eten waar je altijd van smulde. Of je krijgt juist te maken met food cravings of vreetbuien. Ook kan je een stuk gevoeliger zijn voor geuren, omdat je reukvermogen scherper is.

Je geur- en smaakbeleving verandert tijdens je zwangerschap onder invloed van hormonen. Evolutionair gezien is dit niet gek. Je neus helpt je om je kind te beschermen tegen schadelijke stoffen. Daarnaast kan je veranderde eetgedrag je helpen om de voedingsstoffen binnen te krijgen waar je lichaam nu extra behoefte aan heeft.

Ben ik zwanger of niet?

Bakerpraatjes, theorietjes en (ingebeelde) zwangerschapsverschijnselen zijn zijn leuk om over na te denken. Toch kunnen ze niet met zekerheid zeggen of je zwanger bent of niet. Een zwangerschapstest is de enige manier om hierachter te komen. Heb je het vermoeden dat je zwanger bent? Koop dan een test bij de drogist of bestel er één online.

De standaard testen zijn betrouwbaar vanaf twee weken na de bevruchting. Dit komt overeen met één dag overtijd zijn. Tegenwoordig zijn er ook testen die een zwangerschap al eerder kunnen vaststellen. Je kan deze vier dagen voor je verwachte menstruatie moet beginnen al gebruiken. Ze zijn vaak wat prijziger, maar die paar euro’s extra nemen mogelijk wel wat spanning weg.

Tip: Online alvast testen of je zwanger zou kunnen zijn? Vul onze online zwangerschapstest in om een voorspelling te doen.