Vrouw is zwanger en drinkt thee

Als je zwanger bent, is het goed om erop te letten dat je niet te veel cafeïne binnenkrijgt. Hoe zit het precies met cafeïne in thee tijdens je zwangerschap? Hoeveel en welke soorten thee kan je veilig drinken?

Thee tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, kan je veilig thee drinken. Sterker nog, het drinken van thee heeft voordelen voor je gezondheid. Het kan bijvoorbeeld je bloedsomloop verbeteren en helpen tegen vocht vasthouden.

Wel is het advies om niet meer dan drie tot vier koppen (van 200 ml) thee met cafeïne per dag te drinken. Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kan dit namelijk vervelende gevolgen hebben voor jou en je ongeboren kindje.


Hét e-book over voeding tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger? Dan is gezond eten extra belangrijk. Wat kan je beter niet eten? En hoe zorg je dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt? Je leest het allemaal in ons e-book.

Bekijk hier

Wat is cafeïne?

Cafeïne (ook wel theïne genoemd) is een opwekkende stof die via voedingsmiddelen in je lichaam terechtkomt. Het binnenkrijgen van cafeïne heeft een aantal voordelen, zoals een betere concentratie en meer energie. Maar krijg je te veel cafeïne binnen? Dan kan dit onder andere zorgen voor slapeloosheid en hoofdpijn.

Als je zwanger bent, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn met cafeïne. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van cafeïne tijdens de zwangerschap. Toch geven die onderzoeken vaak wisselende resultaten. Wel lijkt het erop dat het gebruik van producten met cafeïne kan zorgen voor een lager geboortegewicht en overgewicht op de kinderleeftijd. Daarnaast wordt de kans op een miskraam of vroeggeboorte groter wanneer je veel van deze stof binnenkrijgt.

Ook voor jou kan te veel cafeïne nadelen hebben tijdens je zwangerschap. Het kan bijvoorbeeld brandend maagzuur veroorzaken. Krijg je echt flinke hoeveelheden binnen? Dan kan het er zelfs voor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt.

Wil je meer weten over de mogelijke gevolgen van cafeïne tijdens de zwangerschap? Bekijk dan het artikel over koffie tijdens je zwangerschap.

Thee en zwanger: wat is het advies?

Cafeïne kan een negatieve invloed hebben op jouw gezondheid en die van je ongeboren kindje. Daarom is het advies om tijdens je zwangerschap niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Dit komt neer op drie tot vier koppen thee (van 200 ml) met cafeïne per dag. Hoeveel precies het beste is voor jou, hangt af van de theesoort en hoe sterk je de thee zet. Gebruik je een grotere mok voor je theemomentje? Dan kan je het beter bij twee koppen per dag houden.

Cafeïne zit niet alleen in thee, maar ook in andere voedingsmiddelen. Denk aan koffie, chocolade en cola. Deze voedingsmiddelen moet je ook meetellen bij de maximale hoeveelheid van 200 mg per dag. In het artikel over koffie tijdens je zwangerschap vind je een tabel met de hoeveelheid cafeïne per voedingsmiddel.

Verschillende soorten thee

De hoeveelheid cafeïne wisselt per theesoort. In zwarte thee zit de meeste cafeïne, namelijk 28 mg per kopje van 125 ml. Koppen van 200 ml bevatten zo’n 45 mg cafeïne. In kruidenthee zit geen cafeïne. Waar kan je per theesoort op letten als je zwanger bent?

Kamillethee en zwanger

Kamillethee is een kruidenthee, waar geen cafeïne in zit. Je kan hier dus zonder zorgen van doordrinken. Dat is fijn, want kamillethee heeft veel voordelen. Het kan bijvoorbeeld goed werken tegen brandend maagzuur, het helpt je om beter te slapen en kan stress of angst minder maken.

Zwarte thee en zwanger

Zwarte theesoorten zijn bijvoorbeeld Earl Grey, winterthee, herfstthee en vruchtenthee. In zwarte thee zit flink wat cafeïne. Hier kan je dus beter niet meer dan drie tot vier kopjes per dag van drinken.

Tip: Drink je graag zwarte thee en ben je zwanger? Kijk dan in de supermarkt of je van jouw favoriete thee een cafeïnevrije soort kan vinden. Verschillende merken verkopen van bijvoorbeeld vruchtenthee of Earl Grey-thee een variant zonder cafeïne erin.

Groene thee en zwanger

Ook in groene thee zit veel cafeïne. Daarnaast zit in groene thee het stofje polyfenol. Krijg je tijdens je zwangerschap veel van deze stof binnen? Dan kan het ervoor zorgen dat een bepaald bloedvat (de ductus Botalli) in het lichaam van je ongeboren kindje te vroeg sluit.

De ductus Botalli is een tijdelijke verbinding tussen de longslagader en de lichaamsslagader van je baby. Dit bloedvat voorkomt dat het bloed vanuit het lichaam al naar de longen stroomt. De longen van je baby werken in de baarmoeder nog niet zoals erbuiten. Daarom kunnen ze de hoge druk van al dat bloed nog niet aan. Sluit de ductus te vroeg? Dan kan de druk in de longen te hoog worden en kan en een verdikte hartspier ontstaan.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) raadt daarom aan om extra uit te kijken met het drinken van groene thee. Vooral in het laatste trimester kan je het drinken van groene thee beter zoveel mogelijk vermijden. De kans is dan groter dat de ductus Botalli te vroeg sluit. Een kopje per dag kan waarschijnlijk geen kwaad, maar drink niet meer dan dat.

Kruidenthee en zwanger

In kruidenthee zit geen cafeïne. Daarom zijn de meeste soorten kruidenthee geschikt om te drinken als je zwanger bent. Denk aan kamillethee, rozenbottelthee, muntthee en rooibosthee. Zoethoutthee, venkelthee en anijsthee zijn hierop een uitzondering. Van deze soorten thee kan je beter niet te veel drinken tijdens je zwangerschap.

Zoethoutthee en sterrenmix kunnen ervoor zorgen dat je bloeddruk hoger wordt. De kans bestaat dan dat je baby minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt via de placenta. Drink daarom niet meer dan één tot twee kopjes zoethoutthee of sterrenmix per dag. Ben je zwanger en heb je een hoge bloeddruk? Drink dan liever helemaal geen thee met zoethout.

In venkelthee en anijsthee zitten plantengifstoffen. Als je een afwisselend eetpatroon hebt, is de kans heel klein dat je hier ziek van wordt. Je baby is nog heel klein en volop in ontwikkeling. Daardoor kan een kleine hoeveelheid al snel te veel zijn voor het groeiende embryo. Drink daarom maximaal één kopje venkelthee of anijsthee per dag.

Kaneelthee

Dagelijks een kop kaneelthee tijdens je zwangerschap kan geen kwaad. Wel is het belangrijk om er niet meer van te drinken. In kaneel zit namelijk het stofje coumarine. Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, kan dit schadelijk zijn voor de lever van je ongeboren kindje. Omdat coumarine de bloedstolling remt, kan een te grote hoeveelheid hiervan ook voor bloedingen zorgen. Drink daarom niet meer dan een kop kaneelthee per dag als je zwanger bent. In Ceylon kaneel zit maar heel weinig coumarine. Daarvan kan je dus wat meer drinken.

Brandnetelthee

Brandnetelthee voert vocht af. Dit is daarom de perfecte theesoort om te drinken als je vocht vasthoudt. In deze thee zit geen cafeïne. Je kan er dus met een gerust hart van drinken als je zwanger bent.

Frambozenbladthee

Wil je graag frambozenbladthee drinken? Lees dan hier of en hoeveel je van deze thee kan drinken.

Gemberthee of muntthee en zwanger

Gemberthee en muntthee kan je veilig drinken als je zwanger bent. Wanneer je last hebt van ochtendmisselijkheid, kan gemberthee zelfs helpen om de misselijkheid minder te maken.

Drink je graag honing in je thee? Dit product kan je gewoon eten tijdens je zwangerschap en dus ook veilig door je thee doen. Geniet ervan!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app