9 bizarre weetjes over zwangerschappen bij dieren
Hoe een zwangerschap bij mensen verloopt weten veel mensen wel. Maar binnen het dierenrijk zijn zwangerschappen net een tikkeltje anders. Benieuwd hoe jouw zwangerschap verschilt van die van bijvoorbeeld padden, kangoeroes of orang-oetans? Lees dan deze bizarre weetjes over zwangerschappen bij dieren.
1. Een rug-bevalling
Wij dragen een baby in onze buik en worstelen even met de bevalling. Voor Surinaamse padden is de zwangerschap en de bevalling heel anders. Zij bevallen uit hun rug, bijzonder hé! Wanneer een vrouwtjespad haar eieren legt, bevrucht het mannetje deze. Hij legt de bevruchte eitjes op de rug van het vrouwtje en er groeit huid overheen. Dit stukje huid beschermt de eieren totdat ze uitkomen. Na ongeveer zeven dagen komen de baby padden uit de rug van hun moeder gekropen.
2. 42 maanden zwanger
Vind je negen maanden zwangerschap al lang? Het kan nog gekker. Een franjehaai heeft een zwangerschap die ongeveer 3,5 jaar duurt. Zo’n haai heeft geen placenta, maar het embryo leeft van dooierzakken. De meeste vissen leggen eieren, maar de franjehaai is levendbarend. Er kunnen twee tot vijftien baby’s geboren worden na één zwangerschap.
3. Drie keer is scheepsrecht
Vrouwelijke kangoeroes hebben drie vagina’s en twee baarmoeders. Twee van deze vagina’s zijn voor het opvangen van sperma. De ander vagina wordt gebruikt voor de geboorte. Een baby kangoeroe wordt een Joey genoemd. Een Joey wordt na ongeveer 28 dagen geboren. Als de kangoeroe wordt geboren, is hij net zo groot als een limaboon. Een baby kangoeroe groeit in de buidel van de moeder verder. Dit duurt dan nog ongeveer 6 maanden.
4. Een mannelijke zwangerschap
Zeepaardjes krijgen op een hele bijzondere manier kinderen. Het vrouwtje legt haar eitjes namelijk in de broedbuidel op de buik van het mannetje. Het mannetje bevrucht de eitjes en draagt ze bij zich tot ze uitkomen. De zwangerschap van een zeepaardje duurt ongeveer negen tot dertig dagen. Hoe kouder het water is, hoe langer de zwangerschap duurt.
5. Het record voor lang voeden
Moedermelk wordt vaak als ‘vloeibaar goud’ beschreven. Via de melk krijgt je kleine alle voedingsstoffen binnen die nodig zijn om te groeien. De jongen van orang-oetans zijn ook dol op het gouden goedje. Onderzoek laat zien dat ze tot hun negende jaar nog melk bij hun moeder drinken.
6. Deze moeders hebben geen man nodig
Veel vrouwelijke bladluizen worden zwanger geboren. De medische term hiervoor is parthenogenese. Dit betekent maagdelijke voortplanting. In het voorjaar en tijdens de zomer klonen deze vrouwelijke bladluizen zichzelf. Ze baren weer nieuwe vrouwtjes die alleen op een parthenogenese manier zwanger kunnen raken. Zo kunnen ze heel snel een nieuwe groep maken.
7. Ruim 200 kilo aan mamaliefde erbij
Zodra een mannetjes ijsbeer het vrouwtje heeft bevrucht, zal hij na een paar dagen zijn eigen weg gaan. Het vrouwtje gaat ook alleen verder en heeft een grote taak. Ze moet proberen om ruim 200 kilo aan te komen. Hierdoor krijgt de ijsbeer een dikkere vetlaag voor de wintermaanden en kan het embryo goed groeien. Als het vrouwtje niet minimaal 200 kilo aankomt, zal het bevruchte ei zich niet ontwikkelen.
8. Staand bevallen
Baby giraffes worden in een soort ‘superman’ houding geboren. Eerst komen hun voorpoten en hoofd, daarna de rest van het lichaam en de achterpoten. Omdat een babygiraffe bij de bevalling ongeveer twee meter groot is, bevalt de moeder giraffe staand. Door de val breekt de navelstreng en scheurt de vruchtzak.
9. Een hongerige weduwe
Wanneer de ‘zwarte weduwe’ spinnen klaar zijn met de daad, bestaat de kans dat de vrouwelijke spin honger krijgt. Als mannetje moet je dan maken dat je wegkomt. Deze vrouwtjes staan erom bekend dat ze hun partner opeten. Uit onderzoek blijkt dat dit alleen gebeurt als het vrouwtje heel veel honger heeft.