Vind jouw babynaam
Titus
-
- Minder dan 10x gegeven
-
- Eretitel, Verdediger, Aantrekkelijk, Reus, Wilde duif
Wat vind jij van Titus?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Titus
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Titus passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Titus
Titus komt uit het Latijn, het was een Romeinse voornaam. Voor de betekenis ervan zijn verschillende verklaringen.
Al in de oudheid werd gezegd dat het ‘wilde duif’ betekende. Ook kan de naam gerelateerd zijn aan het woord ‘titulus’, dat ‘eretitel’ betekent. Andere verklaringen die wel gegeven worden, zijn ‘verdediger’, ‘aantrekkelijk’ of ‘reus’.
De naam is onder meer bekend uit de Bijbel, Paulus schreef een brief aan Titus. Ook waren er enkele Romeinse keizers met de naam Titus.
Zwanger? Je zorgkosten veranderen!
Als je zwanger bent, verandert je zorgbehoefte. Kijk daarom goed naar je zorgverzekering. Wij hebben op een rij gezet waar je op moet letten.
Aantallen en varianten Titus
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Titus als babynaam is gegeven.
Bijna 1.800 mannen heten Titus. Tweederde van hen draagt de naam als volgnaam. Titus kwam vooral voor vanaf halverwege de jaren vijftig tot halverwege de jaren zestig. Tegenwoordig wordt de naam nog maar zelden gegeven.
Help ons met je stem
We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?
Wetenswaardigheden Titus
Titus Brandsma (1881-1942), afkomstig uit Friesland, was priester, hoogleraar en publicist. Al voor de oorlog zag hij het gevaar van het nationaal-socialisme en waarschuwde hij hiertegen in zijn publicaties en tijdens colleges.
Hij verzette zich tijdens de oorlog tegen het verwijderen van Joodse leerlingen van school. Het verbod dat de Utrechtse aartsbisschop uitvaardigde tegen het opnemen van NSB-advertenties in rooms-katholieke dagbladen was door hem ontworpen. Hij maakte een rondgang langs de directeuren van die dagbladen om het toe te lichten. Dit werd door de Duitse bezetters als verzetsdaad beschouwd.
Titus Brandsma werd opgepakt en kwam uiteindelijk in Dachau terecht. Daar was hij een grote steun voor zijn medegevangenen. Na enkele weken werd hij echter ziek en stierf hij.