Christiane

Christiane is afgeleid van Christina

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Christiane
  • Geboortekaartjes met de naam Christiane
  • Geboortekaartjes met de naam Christiane
  • Geboortekaartjes met de naam Christiane
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Christiane?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Christiane

73%
36%
32%
18%
9%
27%

Welke kenmerken vind je bij Christiane passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Christiane

Christiane is afgeleid van Christina. Christina is een meisjesnaam, de vrouwelijke vorm van Christiaan, dat afgeleid is van het woord ‘christen’. Deze naam werd volgens de Bijbel het eerst in Antiochië gebruikt, men duidde daarmee de volgelingen van Jezus Christus aan. Christus betekent gezalfde.

Al vroeg in de middeleeuwen kwam de naam in verschillende vormen in West-Europa voor.

Aantallen en varianten Christiane

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Christiane als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Christiane per jaar gegeven is

Christiane is afgeleid van Christina. Er zijn ruim 107.000 vrouwen met de naam Christina. 33.000 van hen hebben de naam als eerste naam, bij 74.000 is het een volgnaam. Ook zijn er bijna 2.000 mannen die Christina als volgnaam hebben. Tegenwoordig wordt Christina nog maar zelden als eerste naam gegeven.

Ook Christine, de naam van ruim 19.000 vrouwen, wordt veel vaker als volgnaam dan als eerste naam gegeven. Andere vormen zijn Christel, Christiana, Christianne of Christiane, Christa en Christien.

Van de mannelijke varianten is Christiaan het populairst, deze naam komt 80.000 keer voor. Daarna volgen Christianus, Christian en Chris.

Wetenswaardigheden Christiane

Christiane is afgeleid van Christina. Op 18 februari 1947 werd prinses Christina geboren, de jongste dochter van koningin Juliana en prins Bernhard. In die tijd werden heel veel meisjes Christina genoemd, hoewel opvallend genoeg al in 1946 de naam Christina het vaakst als eerste naam gegeven werd.

Overigens was de roepnaam van prinses Christina aanvankelijk Marijke (haar doopnaam is Maria Christina), pas in 1963 besloot ze voortaan de naam Christina te gebruiken.

Een bekende Christiaan is Christiaan Huygens (1629-1695), een belangrijke wetenschapper en uitvinder. Hij heeft onder meer het slingeruurwerk uitgevonden en de telescoop verder ontwikkeld.

Bekijk ook deze namen

Emily, Sofia, Liva, Nora, Ella, Elise, Roos, Lisa, Isabella, Julie