Isabel

Isabel is afgeleid van Isabella

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Isabel
  • Geboortekaartjes met de naam Isabel
  • Geboortekaartjes met de naam Isabel
  • Geboortekaartjes met de naam Isabel
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Isabel?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Isabel

72%
34%
41%
22%
16%
28%

Welke kenmerken vind je bij Isabel passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Isabel

Isabel is een afkorting van de naam Isabella. Deze naam is waarschijnlijk ontstaan vanuit de kindertaal en stamt via Ilsabeth af van de Hebreeuwse naam Elisabeth. Deze naam betekent ‘God heeft gezworen, God is mijn eed.’

Het is ook mogelijk dat de meisjesnaam een verband heeft met het Arabisch. In die taal bestaat het woordt ‘izah’. Dat betekent ‘leeuw’, of ‘leeuwkleurig’. Ook wordt in de Koran Jezus Christus aangeduid als de profeet Isa. Deze naam kan ook ten grondslag liggen aan Isabel.

Ten slotte kan Isabel nog een variant zijn op de oude Hebreeuwse naam Jezebel. Deze naam was oorspronkelijk een uitroep tijdens diensten waarbij de afgod Baal werd aanbeden. Het betekent zoiets als ‘Waar is de prins?’. De naam Jezebel is inmiddels in Nederland in onbruik geraakt.

Aantallen en varianten Isabel

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Isabel als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Isabel per jaar gegeven is

De naam Isabel kwam rond 1970 in gebruik. De naam was een aantal jaren matig populair, tot hij in de jaren ’90 een flinke klim begon te maken richting de top-100 van populairste meisjesnamen. Inmiddels wordt de naam Isabel elk jaar gemiddeld zo’n 250 keer gegeven. De naam komt bijna 7.000 keer voor in Nederland.

Isabel is afgeleid van Isabella. Ongeveer 9.000 vrouwen dragen de naam Isabella. De naam wordt vaker als volgnaam dan als eerste naam gegeven. Jarenlang was het gebruik van deze naam tamelijk constant, maar tussen 1990 en 2000 kwam daar verandering in en begon Isabella een populaire naam te worden.

Bij Isabelle is dezelfde ontwikkeling te zien, hoewel die naam minder lang in gebruik is. Voor 1960 werd deze variant nauwelijks gebruikt. In totaal zijn er 6.500 vrouwen die Isabelle heten.

Wetenswaardigheden Isabel

Isabel Allende

Isabel Allende is een Chileense schrijfster. Ze begon haar carrière bij de Verenigde Naties. Toen haar opa op sterven lag, begon ze hem een brief te schrijven. Deze groeide uit tot het manuscript van haar meest succesvolle roman Het huis met de geesten. Haar werken hebben vaak een magisch tintje en behoren tot de bekendste Spaanstalige literatuur ter wereld.

Isabel Toledo

Isabel Toledo is een Cubaanse modeontwerper. Tijdens de eerste inauguratie van Barack Obama als president, droeg de kersverse first lady Michelle Obama een geelkleurige jurk van dit modehuis. Ze werkt voornamelijk samen met haar echtgenoot Ruben Toledo.

Namen die lijken op Isabel

Bella, Belle, Isabeau, Ilsabeth, Isabelle

Bekijk ook deze namen

Milou, Mia, Noë, Noor, Eline, Norah, Zoë, Benthe, Merel, Nola