Pieke

Pieke is afgeleid van Pieter

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Pieke
  • Geboortekaartjes met de naam Pieke
  • Geboortekaartjes met de naam Pieke
  • Geboortekaartjes met de naam Pieke
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Pieke?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Pieke

100%
50%
 0%
 0%
 0%
 0%

Welke kenmerken vind je bij Pieke passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Pieke

Pieke is een Friese unisexnaam die een vleivorm is van de naam Pieter. Pieter is afgeleid van Petrus. Deze naam komt van het Griekse ‘petra’ dat ‘rots’ betekent, als een symbool van vastheid en betrouwbaarheid. Petrus is bekend uit de Bijbel. Het is de bijnaam die Jezus aan zijn volgeling Simon gaf.

Aantallen en varianten Pieke

Pieke is afgeleid van Pieter. Pieter was lange tijd een van de populairste namen in Nederland. In 1969 kregen bijna 1.500 jongens in een jaar deze voornaam. Inmiddels is het gebruik iets afgenomen, maar nog altijd worden er jaarlijks meer dan 100 jongens geboren met deze naam. In totaal komt de naam ongeveer 175.000 keer voor.

Pieter is afgeleid van Petrus. 259.000 mannen en 4.000 vrouwen dragen de naam Petrus. Bij vrouwen wordt de naam meestal als volgnaam gebruikt. Ook bij mannen komt de naam vaker als volgnaam dan als eerste naam voor. Naast Pieter is Peter de vaakst gebruikte variant, met zo’n 124.000 naamdragers.

Petra is een naam die door 36.500 vrouwen gedragen wordt. Overigens zou dit ook een afkorting van Petronella kunnen zijn.

Ruim 6.500 mannen heten Piet, 6.000 vrouwen heten Pietertje. Verder zijn er bijna 5.000 vrouwen met de naam Pietje.

Andere varianten zijn Pieterke en Pieterdina. Beide komen ruim 1.000 keer voor. Nog minder gebruikelijk zijn Petertje en Pieta. Variant Pieke is een zeldzame unisexnaam die bij ongeveer 100 vrouwen en 100 mannen voorkomt.

Wetenswaardigheden Pieke

Pieter Post

Pieke is afgeleid van Pieter. Pieter Post is een animatieserie over een postbode die allerlei avonturen beleeft. De serie komt oorspronkelijk uit Engeland, waar hij Postman Pat heet. Samen met Smoes de poes rijdt Pieter rond door het dorpje Groenbeek en bezorgt de post. Daardoor ontmoet hij allerlei andere inwoners van het dorp.

Pieter van Vollenhoven

Pieter van Vollenhoven is de eerste burger die in Nederland lid werd van het Koninklijk Huis. Door zijn huwelijk met prinses Margriet werd hij lid van de Koninklijke familie. Hij kreeg echter geen adellijke titels. Dat kwam omdat zijn schoonmoeder, koningin Juliana, tegen titels was. Van Vollenhoven is voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Bekijk ook deze namen

Mees, Juul, Luca, Puck, Noah, Noa, Sam, Charlie, Anne, Dani