Ruth

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Ruth
  • Geboortekaartjes met de naam Ruth
  • Geboortekaartjes met de naam Ruth
  • Geboortekaartjes met de naam Ruth
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Ruth?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Ruth

58%
46%
39%
22%
15%
25%

Welke kenmerken vind je bij Ruth passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Ruth

Ruth is een Hebreeuwse of Moabitische naam. De betekenis is vermoedelijk ‘vriendin’. De naam is bekend uit de Bijbel, van het gelijknamige Bijbelboek. Ruth was de overgrootmoeder van koning David.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Ruth

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Ruth als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Ruth per jaar gegeven is

Voor 1920 kwam de naam Ruth slechts sporadisch voor, maar langzaam begon het gebruik ervan toe te nemen. Sinds 1970 schommelt het aantal meisjes dat deze naam krijgt tussen de 60 en 150 per jaar. In totaal zijn er 5.000 vrouwen en meisjes die Ruth heten. Daarnaast zijn er zo’n 600 mannen met deze naam.

Wetenswaardigheden Ruth

In het Bijbelboek Ruth wordt het verhaal verteld van Naomi, die vanwege een hongersnood samen met haar man en zoons uit Israël naar Moab emigreert. Daar trouwen haar zoons met de Moabitische meisjes Orpa en Ruth.

Na verloop van tijd overlijden echter zowel Naomi’s man als haar zoons. Wanneer ze hoort dat de honger in Israël voorbij is, besluit ze terug te keren naar haar thuisland. Ruth besluit haar familie en land achter te laten en met haar mee te gaan.

Omdat Naomi en Ruth vrijwel geen geld hebben, gaat Ruth naar de akkers om tijdens het oogsten het door de maaiers achtergelaten graan te rapen. Ze komt terecht op de akker van Boaz, een bloedverwant van Naomi. Die trekt zich haar lot aan en draagt zijn maaiers op om Ruth vriendelijk te behandelen en extra veel koren voor haar te laten liggen. Uiteindelijk trouwt Boaz met Ruth en zij worden de stamouders van het koningshuis van Juda en verre voorouders van Jezus.

Hoewel Ruth een mooie naam is met een prachtige betekenis, geven veel meisjes en vrouwen met deze naam aan dat het soms lastig kan zijn om deze naam te dragen. Dit komt vooral omdat hij rijmt op verschillende populaire Nederlandse scheldwoorden.

Bekijk ook deze namen

Juul, Luca, Noah, Quinn, Mees, Dani, Daan, Jayden, Jesse, Sanne