Tatiana

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Tatiana
  • Geboortekaartjes met de naam Tatiana
  • Geboortekaartjes met de naam Tatiana
  • Geboortekaartjes met de naam Tatiana
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Tatiana?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Tatiana

54%
32%
24%
19%
42%
37%

Welke kenmerken vind je bij Tatiana passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Tatiana

Tatiana is een meisjesnaam waarvan de herkomst onzeker is. Vermoedelijk is de naam terug te voeren op de Sabijnse koning Titus Tatius. Hij komt voor in Romeinse mythen en zou samen met Romulus geregeerd hebben.

De Sabijnen vormden een Italiaanse volksstam die waarschijnlijk van de achtste tot de derde eeuw voor Christus ten noordoosten van Rome leefde. Tatius’ naam is wellicht gebaseerd op een betekenisloos woordje uit de kindertijd, bijvoorbeeld ‘tata’.

Tatiana werd bekend omdat dit de naam was van een heilige, die vooral in de Oosters Orthodoxe kerk vereerd werd. deze naam is vanuit Rusland verder over Europa verspreid.

Een andere verklaring voor de betekenis van Tatiana is dat deze naam een Slavische oorsprong heeft en ‘elfenkoningin’ of ‘feeënkoningin’ betekent.

Aantallen en varianten Tatiana

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Tatiana als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Tatiana per jaar gegeven is

Tatiana is in Nederland een niet zo heel gebruikelijke naam, hij komt ongeveer 700 keer voor. Tatjana wordt zo’n 800 keer gebruikt. Veel geliefder is de verkorte vorm Tanja. Er zijn bijna 6.000 vrouwen die deze naam dragen. Tanja kwam rond 1950 in gebruik en won snel aan populariteit. Vooral tussen 1970 en 1980 werd deze naam vaak aan kinderen gegeven. Daarna nam het gebruik ervan weer af.

Af en toe wordt deze naam geschreven als Tanya. Dit is echter zeldzaam, het komt maar zo’n 500 keer voor.

Wetenswaardigheden Tatiana

Grootvorstin Tatjana Nikolajevna Romanova van Rusland (1897-1918) was de tweede dochter van tsaar Nicolaas II van Rusland en tsarina Alexandra Fjodorovna. In haar jeugd kreeg zij een goede opleiding, om zo haar kansen op een goede echtgenoot te verhogen. Zo ver zou het echter nooit komen.

De vijandigheid in Rusland tegen de regering van de tsaar nam langzaam maar zeker toe. In de Eerste Wereldoorlog kwamen er bijzonder veel Russische soldaten om het leven en er heerste voedselschaarste. In 1917 kwamen de Russen in opstand, het begin van de Russische Revolutie.

Tatjana’s vader deed afstand van de troon ten gunste van zijn broer en het hele gezin werd gevangengenomen. Tatjana, haar ouders, zussen en broertje werden overgebracht naar Jekaterinenburg. Deze plaats ligt in het Oeralgebergte. Daar werden ze in de nacht van 16 op 17 juli 1918 geëxecuteerd.

In de jaren negentig zijn de lichamen pas geïdentificeerd en bijgezet in de koninklijke crypte. Het lichaam van Tatjana’s zus Anastasia (of van haar andere zus, Maria) is nooit gevonden en evenmin dat van haar broertje Aleksej.

Namen die lijken op Tatiana

Tanja, Tanya, Tatjana

Bekijk ook deze namen

Suze, Mila, Luna, Tessa, Eva, Elise, Merel, Liz, Lina, Fiene